Region

Čanak: Rehabilitacija Mihailovića - destabilizacija regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ocijenio je da rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića djeluje kao da neko svjesno radi na tome da destabilizijue region i da napravi od svega toga povratak u devedesete u najgorem smislu te riječi.
Čanak: Rehabilitacija Mihailovića - destabilizacija regiona
Portal AnalitikaIzvor

Čanak je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da se antifašizam i antitotalitarizam moraju baviti budućnošću vođeni poukama iz istorije i založio se za objedinjavanje antifašista iz cijelog regiona, kako bi se suprotstaviti nesreći koja “prema svemu sudeći, dolazi”.

Prema njegovim riječima, kao što je Prvi svjetski rat završen samo primirjem, isto tako su i ratovi devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije završeni primirjem, na vrlo sličan način.

“Bez lustracije i jasnog odnosa prema onima koji su učestvovali u kreiranju pakla devedesetih, to jest njihovog udaljavanja s političke scene, s jedne strane, a s druge strane jasne osude ideologije koja je do toga dovela, mislim da je samo pitanje vremena kada će se ratovi ponoviti”, ocijenio je Čanak.

Dodao je da “četničko-kolaboracionistička struja” ima ozbiljan udio na vlasti u Srbiji, ali nema potpunu vlast, već je oličena u predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i njegovim “saučesnicima”.

“Mislim da ta struja pokušava sad brže-bolje, uz ekstremiste u redovima Srpske pravoslavne crkve, izvesti što je moguće veću količinu ideološke potke iz koje će se sjutra posijati zlo sjeme rata i razaranja. To je to”, kazao je Čanak. (Blic)

 

Portal Analitika