Region

UNDP: Jeftinije je spriječiti katastrofu, nego sanirati posljedice

Menadžer UNDP za Srbiju Žarko Petrović izjavio je danas u Kraljevu da je u Srbiji potrebno izdvojiti sedam puta manje sredstava za projekte kojima bi se spriječile katastrofe, u odnosu na sredstva uložena za njihovu sanaciju.
UNDP: Jeftinije je spriječiti katastrofu, nego sanirati posljedice
Portal AnalitikaIzvor

"Sedam puta više sredstava potrebno je za sanaciju, obnovu, u odnosu na sredstva koja bi bila dovoljna da se spriječi i smanji rizik prije nego što katastrofa nastupi. Mi smo došli u Kraljevo prije svega zbog nekoliko katastrofa koje je ovaj grad pretrpio u prethodnih nekoliko godina, zemljotres i poplave, i Kraljevo je jedan od pionira koji su potrebu sprječavanja katastrofa uzeli za ozbiljno", kazao je Petrović.

On je rekao da su u Kraljevu formirane posebne jedinice koje uspješno rade i sa njima UNDP jako dobro sarađuje.

"Nadam se da ćemo ove dobre prakse predstaviti i kolegama u drugim gradovima, kako u Srbiji, tako i kolegama iz susjednih zemalja i šire iz regiona istočne Evrope, i danas jesmo u Kraljevu prije svega da vidimo utiske i iskustva iz prethodnih katastrofa, a globalno govoreći svaki grad i opština bi trebalo da imaju podatke o tome gdje su mogući rizici", rekao je Petrović. (Blic)

Portal Analitika