Abiznis

DGB: Neprihvatljivo političko miješanje u sindikalna pitanja

Smatramo da je rukovodstvo, izabrano na posljednjem Kongresu, jedini legitimni predstavnik SSCG. Možete računati na našu solidarnost, saopštio je predsjednik Njemačke konfederacije sindikata (DGB) Rajner Hofman u pismu podrške Savezu sindikata Crne Gore.
DGB: Neprihvatljivo političko miješanje u sindikalna pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetio je da je Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata primio SSCG u svojstvu punopravnog člana u martu ove godine.

"Jedan od glavnih razloga za to bio je početak dubinskog procesa reforme odmah nakon vašeg posljednjeg Kongresa. Istog dana kada smo primili u članstvo USSCG, konfederaciju koja je napustila SSCG 2007., zbog potpune blokade bilo kakvih reformi. Veoma cijenimo odmjereno unaprijeđenu saradnju između dvije članice EKS iz Crne Gore. Sada je jasno – kao rezultat eksterne revizije – da je SSCG prije promjena patio od unutrašnjeg lošeg rukovođenja i finansijskih zloupotreba. To je nanijelo štetu reputaciji sindikalnog pokreta u Crnoj Gori i na tom nivou SSCG apsolutno nije bio kvalifikovan za punopravno članstvo u EKS. Sada, oni koji su uglavnom odgovorni za loše rukovođenje i zloupotrebu pokušavaju da zaštite sebe od daljih konsekvenci i pokrenuli su ilegalne aktivnosti da ponovo preuzmu SSCG", naveo je Hofman, ocijenivši da je ministarka rada, odlukom da registruje „novog lidera“, otvoreno intervenisala i nije provjerila legitimitet skupštine sazvane dijelom od ljudi koji su isključeni iz SSCG.

"Mi smatramo da je to neprihvatljivo političko miješanje u sindikalna pitanja", zaključio je Hofman.

Portal Analitika