Region

Erdogan u Sarajevu: Moja posjeta će doprinijeti naglom razvoju odnosa BiH i Turske

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Turskoj delegaciji priređen je svečani doček ispred zgrade Predsjedništva BiH.
Erdogan u Sarajevu: Moja posjeta će doprinijeti naglom razvoju odnosa BiH i Turske
Portal AnalitikaIzvor

Turskom predsjedniku dobrodošlicu su poželjeli i građani Sarajeva koji su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Saobraćaj u centru Sarajeva obustavljen od jutros, a linije javnog gradskog prevoza su skraćene i preusmjerene, i pojačano je prisustvo policajaca na ulicama, prenosi Beta.

Turski predsjednik najprije se sastaje s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potom s predstavnicima Savjeta ministara i s delegacijama Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom posjete je predviđeno potpisivanje više memoranduma, ugovora i sporazuma BiH i Turske, najavilo je Predsjedništvo BiH.

Ministarstva spoljnih poslova BiH i Turske potpisaće memorandume o razumijevanju u oblasti diplomatske obuke i informatičke tehnologije.

Vijeće ministara BiH i Vlade Republike Turske potpisaće sporazume u oblasti nauke i tehnologije, međunarodnog drumskog prevoza putnika i robe i Ugovor o saradnji u oblasti veterinarstva.

2005erdogan2

Erdogan je kazao novinarima da će njegova posjeta doprinijeti naglom razvoju odnosa između BiH i Turske. Istakao je da nije zadovoljan činjenicom da BiH ima obim trgovine sa Turskom u iznosu od oko 500 miliona KM.

"Taj iznos treba povećati", naglasio je Erdogan.

On je rekao da su oni napravili detaljne zabilješke na osnovu kojih će napraviti korake ka vojnoj, političkoj i turističkoj saradnji i napredovanju BiH.

"Prije nego sam preuzeo predsjedničku dužnost, obećao sam BiH kredit od 100 miliona eura, a sada smo osigurali dodatnih 50 miliona za mala preduzeća", rekao je Erdogan.

Ta sredstva će biti implementirana preko Ziraat banke u BiH.

Na određene napise da su ulaganja u BiH u poređenju sa drugim zemljama bila mala, odnosno da iznose 150 miliona dolara, Erdogan je kazao:

"Statistički podaci nisu tačni. BiH privlači najviše investicija u regiji. Ako postoji druga zemlja i ako imate podatke koji govore suprotno, molim vas da mi ih uručite", naglasio je.

Rekao je da je Turska u BiH vratila 141 osobu koja je pokušala preko turske granice da ode na strana ratišta u Siriju, te da bh. i turske obavještajne službe u vezi s tim dobro sarađuju.

Na sastanku su se uglavnom bazirali na ekonomska pitanja, ali su raspravljali o međunarodnoj borbi terorizma.

Tekst i foto: rts.rs/ klix.ba

 

Portal Analitika