Društvo

Kovačević otvorila Okrugli sto na temu izmjena Zakona o radu

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević otvorila je okrugli sto na temu „Izmjene Zakona o radu radi dalje fleksibilizacije radnih odnosa – argument Protiv i Za“ u organizaciji Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).
Kovačević otvorila Okrugli sto na temu izmjena Zakona o radu
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom ministarka je kazala da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u dosadašnjoj praksi prilikom izrade Zakona o radu i svih zakona iz oblasti radnog zakonodavstva uključivala socijalne partnere, kao članove radnih grupa na izradi navedenih zakona.

Akcionim planom za poglavlje 19 Socijalna politika i zapošljavanje i Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji predviđeno je donošenje novog Zakona o radu za 2017. godinu, koji će biti usklađen sa propisima EU i standardima međunarodne organizacije rada, što je i razlog za donošenje ovog Zakona.  

Memorandum o razumijevanju o programu dostojanstvenog rada za 2015-2017. godinu, potpisan je 08.04.2015. godine između Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao predstavnika Vlade Crne Gore, socijalnih partnera Crne Gore, koje predstavljaju: Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore i Međunarodne organizacije rada, koju predstavlja Međunarodna kancelarija rada. Programom dostojanstvenog rada za  2015-2017. godinu kao jedna od mjera predviđena je reforma Zakona o radu u skladu sa međunarodnim standardima i direktivama EU.

U okviru ove mjere Ministarstvo rada i socijalnog staranja je zatražilo od Međunarodne organizacije rada tehničku pomoć prilikom izrade novog Zakona o radu.

Ministarstvo je sačinilo radnu verziju Zakona o radu koji će biti polazna osnova za dalje pregovaranje sa socijalnim partnerima.

Portal Analitika