Politika

Brisel: Lukšić učestvovao na Ministarskoj sjednici Komiteta ministara SE

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na 125. Ministarskoj sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope, koja je održana u Briselu.
Brisel: Lukšić učestvovao na  Ministarskoj sjednici Komiteta ministara SE
Portal AnalitikaIzvor

Ključna tema ovogodišnje ministarske sjednice bila je "Podijeljene odgovornosti za demokratsku bezbjednost u Evropi", u okviru koje su zastupljena pitanja borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, uloga Savjeta Evrope u odgovoru na trenutnu krizu i konflikte u Evropi, kao i doprinos SE demokratskoj bezbjednosti u Ukrajini. Takođe, generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland prezentovao je drugi Izvještaj o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi.

Potpredsjednik Lukšić je u okviru izlaganja na temu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, iskazao podršku Crne Gore aktivnostima koje Savjet Evrope preduzima u ovim oblastima i istakao ključne aktivnosti koje Crna Gora preduzima po ovom pitanju. Naglasio je značaj koherentnog i sveobuhvatnog pristupa i aktivnosti na svim nivoima, kao i značaj nacionalnog vlasništva te neophodnost zajedničkog i fokusiranog djelovanja u pravcu prevencije svih oblika ekstremizma i radikalizma.

Na 125. Ministarskoj sjednici KMSE usvojena je Deklaracija i Akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, kao i Dodatni Protokol na Evropsku konvenciju o sprječavanju terorizma.

Na današnjoj sjednici Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje KMSE od Belgije koje će trajati narednih šest mjeseci.

Portal Analitika