Društvo

Samardžić prvi put na Vojnom komitetu EU

Crna Gora je posvećena Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, CSDP politici, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, prvi put učestvujući na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EUMC) u Evropskom savjetu u Briselu. Samardžić je ponovio da Crna Gora podržava operacije i misije koje se sprovode kao njen sastavni dio.
Samardžić prvi put na Vojnom komitetu EU
Portal AnalitikaIzvor

Načelnik Generalštaba VCG podsjetio je na angažman naše vojske u EU vođenim misijama i izrazio spremnost za nastavak saradnje.

Crna Gora učestvuje u pomorskoj operaciji EU u vodama Somalije , kao i u trening misiji u Maliju.

Tema današnjeg sastanka u Birselu bila je trenutni izazovi i planovi za EU operacije i misija, kao važnog instrumenta Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP).

Na sastanku je prezentovan trenutni status EU misija u Somaliji, Maliju i Centraloafričkoj republici. Takođe, razgovarano je o izazovima sa kojima se suočavaju komandanti na terenu, iznošeni su predlozi za poboljšanje efikasnosti i okvirni planovi za nastavak angažovanja nakon završetka sadašnjeg mandata.

Istaknut je značaj dostignuća u izgradnji kapaciteta i održivosti nacionalnih oružanih snaga u svim zemljama gdje EU misije djeluju. Naglašena je potreba da članice i partneri ostanu do kraja posvećeni učešću u misijama. 

Portal Analitika