Kultura

DŽADA FILM FEST: Sedam klasika na velikom platnu u vašem dvorištu

Uzmite jastuke, stolice, fotelje i iznesite ih ispred zgrade, jer u vaš komšiluk od 1. do 7. juna s velikim platnom prvog Džada film festa stižu i velika filmska imena.
DŽADA FILM FEST: Sedam klasika na velikom platnu u vašem dvorištu
Portal AnalitikaIzvor

U ime marketing agencije Fabrika ideja, organizatora nove kulturne manifestacije u Podgorici, Nina Lončar danas je predstavila njegov koncept i program kojim će u sedam dana sa sedam filmskih klasika obići sve djelove glavnog grada.

- Cilj festivala je da oživi ulice našeg grada na način što će buku gradske vreve zamijeniti "tišina" filmske projekcije. Prvi put ćemo imati priliku da na velikom platnu, pod vedrim nebom Podgorice gledamo najveća filmska ostvarenja. Ideja je da se obogati kulturni život glavnog grada, da mladima pružimo priliku da uživaju u bioskopu na otvorenom, a da stariji građani osjete duh nekih prošlih vremena. Filmove će moći da prate na ogromnom platnu dimenzija 8,5 sa 6 metara, najvećem koje je do sada postavljeno u Podgorici. Pozivamo građae da sobom ponesu jastuke, hoklice, stolice, pa i fotelje za sjedenje, i tako isprate projekcije.

Ona je dodala da su im u realiziji ovog veoma zahtjevnog projekta posebno pomogli Crnogorska kinoteka i Glavni grad Podgorica, "bez čije logističko-tehničke podrške ovaj festival ne bi mogao da se održi".

Gradska sekretarka za kulturu i sport, Nela Savković istakla je da su sa oduševljenjem prihvatili podršku Džada film festu, jer "vraća ideju o bioskopu na otvorenom".

- Biće to prožimanje različitih izraza - umjetničkog i urbanog - koji nedostaje Podgorici - kazala je ona.

1905dzadaDirektor Crnogorske kinoteke Branko Baletić smatra da će se ovim festivalom, tačnije - istrajnošću u njegovoj organaziciji - doprinijeti povratu publike u bioskope.

- Biće još entuzijasta i profesionalaca koji će ovo podržati, ali dobro je da Glavni grad podržava Džada film fest kako bi se obogatio prilično siromašan kulturni život. I nadam se da će od naredne godine publika na ovom festivalu uživati i u filmovima iz Crne Gore i sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Zato je bitan taj napor da se ljudi vrate u bioskopu, kako ne bi, na kraju, od bioskopa ostale samo - kokice - zaključio je Baletić.

Iako se Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma - UnderhillFest, po kome je Podgorica postala prepoznata u svijetu sedme umjetnosti, već godinama održava u istom terminu takođe na otvorenom, organizator smatraju da to neće uticati na privlačenje publike.

- Odlično je što će dva festivala u isto vrijeme biti "na ulicama", pa će građani moći da biraju, a ne da budu prisiljeni da izaberu samo jedan kulturni sardžaj. Uostalom, ovo je festival koji se prvi put održava na podgoričkim ulicama i na sedam lokacija u gradu - navela je Lončar.

Baletić, pak, dodaje kako publika nije ista.

- Poenta ovog festivala jeste da film bude bliže publici. A i dobro je da kulturni događaju imaju konkurenciju - zaključio je on.

Džada film fest počeće kultnom "Kazablankom" koja će biti prikazivana u ulici Svetozara Markovića 1. juna od 21 čas, ali će cjelovečernji program početi već sat ranije. Niz nastavlja "Djevojka koju sam volio" koja će narednog dana u istom terminu moći besplatno da se pogleda u Ulici Velimira Terzića u Bloku V. Slijede projekcije filmova "Blade Runner" u Ulici Kralja Nikole na Zabjelu, "Neki to vole vruće" između Ulica Avda Međedovića i Bulevara Pera Ćetkovića na Starom Aerodromu, "Praznik u Rimu" kod restorana "per Sempre" u City kvartu i "Prozor u dvorište" na Trgu Svetog Petra Cetinjskog. Ciklus klasika na ulicama završava "Mandžurijski kandidat" koji će biti pikazan na glavnom Trgu republike 7. juna od 21 čas. Organizatori će za publiku obezbijediti više stotina mjesta i pozivaju sve da već u 20 časova dođu i zauzmu svoje mjesto, uz festivalski moto "BIOSKOP JE na OTVORENom".

K.J.

Portal Analitika