Društvo

DROBNJAK: Svaka treća žena žrtva nasilja

U Crnoj Gori je svaka treća žena žrtva nekog vida nasilja, a čak 92 odsto građana smatra da ono postoji u porodici, saopštila je predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak.
DROBNJAK: Svaka treća žena žrtva nasilja
Portal AnalitikaIzvor

Drobnjak je, na konferenciji za novinare povodom završetka medijske kampanje Muška liga protiv nasilja nad ženama, rekla da je prema podacima Ujedinjenih nacija, jedna od tri žene za vrijeme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana.

“Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je preko milijardu žena na svijetu svakodnevno izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju”, ukazala je Drobnjak.

Kako je navela, prema podacima Svjetske banke, žene od 15 do 44 godina više su u opasnosti od silovanja i porodičnog nasilja nego od raka, saobraćajnih nesreća, rata.

“I crnogorski podaci su slični, nalazi istraživanja koje je sproveo UNDP govore da je svaka treća žena u Crnoj Gori žrtva nekog vida nasilja”, kazala je Drobnjak.

Kako je navela, velika većina građana, njih 92 odsto smatra da postoji nasilje u porodici u Crnoj Gori, ali samo mali procenat, njih tri odsto, spremno je da govori o ličnom iskustvu sa nasiljem.

“Iz istraživanja imamo poražavajući podatak da svaka četvrta osoba u Crnoj Gori smatra da je žrtva odgovorna za nasilje jer ga izaziva svojim postupcima”, ocijenila je Drobnjak.

Kako je navela, žrtve nasilja su najčesčće žene i djeca dok su muškarci prepoznati kao nasilnici.

 Cilj kampanje, prema njenim riječima, bio je i biće veće angažovanje i uključivanje muškaraca u borbu protiv nasilja nad ženama.

 “Muškarci angažovanjem u ovoj kapmanji pokazuju da taj problem ne dotiče samo žene već čitavo društvo”, ocijenila je Drobnjak.

Kako je poručila, da bi se situacija promijenila potrebne su promjene u pristupu problemu, promjene u svijesti, hrabrije, odlučnije i kreativnije akcije.

"Nasilje nad ženama neće prestati dok muškarci javno ne počnu da zagovaraju nenasilje i javno se suprostave agresivnom modelu muškosti”, zaključila je Drobnjak.

Ambasadorka SAD-a, Margaret En Uehara poručila je da prjekat predstavlja uzbudljiv i inovativan pristup borbi protiv nasilja. Prema njenim riječima, muškarci koji su učestvovali u kampanji pokazuju da ovo nije samo žensko pitanje.

„Da bi se razbio krug nasilja važno je da potencijalni počinioci imaju kome da se obrate kako bi za svoj bijes našli rešenje koje nije nasilništvo“, zaključila je Uehara dodajući da će ovaj vid saradnje sa ambasadom unaprijedtiti Crnu Goru.

 Izvršna direktorka nevladine organizacije NOVA Centar za feminističu kulturu, Nataša Nelević kazala je da je cilj kampanje bio da se muškarcima pokaže da ne mogu da budu distancirani od nasilja nad ženama.

Prema njenim riječima, borba protiv nasilja nad ženama je zajednički problem muškaraca i žena.

Reditelj Danilo Marunović ukazao je položaj žena u svijetu koji nigdje nije na zavidnom nivou.

„Činjenica je da u crnogorskim domovima žene tretiramo na način koji nije dobar, ne govorim samo o fizičkom nasilju već i prefidnom“, ukazao je Marunović.

Medijsku kampanju “Muška liga protiv nasilja nad ženama” realizovali su Odbor za rodnu ravnopravnost, nevladina organizacija NOVA Centar za feminističku kulturu, uz podršku amasade SAD u Podgorici i partnera iz medija.

Portal Analitika