Društvo

RASTODER: Rehabilitacija četnika će zavisiti od dogovora političkih elita

Istoričar i potpredsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) Šerbo Rastoder kazao je u izjavi za Portal Analitika da je rehabilitacija četničkog pokreta ideološko-politički čin koji zavisi od volje političkih elita.
RASTODER: Rehabilitacija četnika će zavisiti od dogovora političkih elita
Portal AnalitikaIzvor

Srpska lista juče je najavila da će ih tim od sedmorice advokata iz Beograda zastupati kao podnosioce zahtjeva za rehabilitaciju 25 četnika uključujući i komandanta Blaža Đukanovića  koji su 19. oktobra 1943. ubijeni pod Ostrogom.

Rastoder ističe da najnovije zahtjeve za rehabilitaciju četničke ideologije treba posmatrati kao nastavak ideološko-političke prakse koja je doživjela svoju kulminaciju početkom 90-ih godina.

- Ni proces vezan za Dražu Mihailovića nije bio revizija sudskog procesa koji podrazumijeva novo suđenje, nove svjedoke i nove dokaze. Ovdje se radi o ideološko-političkom činu. Da li će do rehabilitacije doći zavisi od onih koji su na vlasti. Ukoliko oni omoguće rehabilitaciju kao ideološko-politički čin oni će pokazati samo da im je ta ideologija vrlo bliska. Tu je teško nagađati da li će ili neće ali je suština da je to stvar volje političkih elita i ako se oni dogovore da rehabilituju nekoga, oni će rehabilitovat makar to bio Hitler a ne četnik - rekao je Rastoder za Portal Analitika.

On je naglasio da je čin rehabilitovanja ideološko-politički akt i "činjenica da određena politička elita ili politička ideologija rehabilituje nekog istorijskog subjekta ne znači da vrši reviziju istorije".

- Revizija istorije počiva na činjenicama a ne na ideološko-političkom aktu. U tom kontekstu najnoviji zahtjevi za rehabilitacijom četničke ideologije treba posmatrati kao nastavak jedne ideološko-političke prakse i ideje koja je doživjela svoju punu kulminaciju početkom 90-ih godina. Sada je očigledno političkim elitama stalo da svoje promašene ideje i poraze na neki način istorijski utemelje i rehabilitacijom četnika pribave sebi alibi - poručio je Rastoder.

 

B.K.

Portal Analitika