Abiznis

Nevjerovatan rast eura za mjesec dana

U odnosu na euro, dolar je u ponedjeljak ojačao 0,4 procenta na 1,1404 dolara, smanjujući dobitak jedinstvene valute, koja je od 13. aprila ojačala nevjerovatnih osam procenata.
Nevjerovatan rast eura za mjesec dana
Portal AnalitikaIzvor

U petak izlaze podaci o kretanju inflacije u SAD, a u utorak će se objaviti konačni podaci za april u euro zoni, dok investitori traže naznake o uravnoteženosti monetarne politike tokom sljedeće godine. 

Industrijska proizvodnja u SAD je pala peti mjesec zaredom u aprilu i potrošačko povjerenje se smanjilo početkom maja, čime su poništena postojeća očekivanja da će Centralna banka SAD već sljedećeg mjeseca početi sa povećanje kamatnih stopa i podržala je očekivanja da bi kreatori monetarne politike mogli zadržati postojeće stope do septembra ili decembra. 

U odnosu na korpu šest glavnih valuta, dolarski indeks se povećao za 0,3 procenata na 93,230 poena, nakon zabilježenog petonedjeljnog pada. U četvrtak je zabilježio nivo od 92,133 poena. 

Vijesti o porezu na kapitalnu dobit od ulaganja u nekretnine u Novom Zelandu su dodatno uticale na špekulacije o smanjenju kamatnih stopa, što je uticalo na slabljenje novozelandskog dolara ovih dana. (B92)

Portal Analitika