Region

Protesti u Skoplju: Kampuju i vlast i opozicija

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE provele su noć u šatorima ispred makedonskog Sobranja u Skoplju, dok pristalice opozicije već drugu noć zaredom kampuju ispred zgrade Vlade.
Protesti u Skoplju: Kampuju i vlast i opozicija
Portal AnalitikaIzvor

Novi šatori postavljeni su nakon sinoćnjeg skupa podrške premijeru Nikoli Gruevskom.

Članovi VMRO-DPMNE, koji se sebe nazvali "čuvarima demokratije i narodne volje", najavili su da će i narednih dana ostati ispred Sobranja, a makedonski mediji navode da je planirano da 500 do 600 ljudi danonoćno dežura ispred parlamenta.

Pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koje su u nedjelju, 17. maja postavili šatore na zelenoj površini ispred Vlade, drugu noć su kampovale, uz poruku da će ostati dok Gruevski ne podnese ostavku. Njima se noćas pridružila potpredsjednica SDSM-a Radmila Šećerinska, koja je noć provela pred zgradom vlade.

Lider opozicije Zoran Zaev noćas nije bio sa kamperima ispred vlade, jer danas putuje u Strazbur gdje će sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim uz posredovanje predstavnika EU razgovarati o mogućnostima za razriješenje duboke političke krize u Makedoniji.

Ministri inostranih poslova EU odredili su eurokomesara za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da pomogne Gruevskom i Zaevu u pronalaženju riješenja za probleme u Makedoniji.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prijevremenih parlamentarnih izbora koje opozicija nije priznala i zbog čega ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.

(Tanjug/Blic)

Portal Analitika