Abiznis

Đurišić svjedočio o svojim, ali i o poslovima nove uprave

U Specijalnom državnom tužilaštvu juče je saslušan bivši predsjednik Upravnog odbora Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, nezvanično saznaje Dan.
Đurišić svjedočio o svojim, ali i o poslovima nove uprave
Portal AnalitikaIzvor

Đurišić, koji je nacionalnom avio-kompanijom upravljao punih 19 godina, od osnivanja kompanije do juna 2013, juče je, prema nezvaničnim saznanjima Dana, u tužilaštvu pojašnjavao izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Montenegro Airlinesa za 2011. koji je uradila Državna revizorska institucija i izjašnjavao se na okolnosti krivične prijave koju je podnio protiv nove uprave zbog gubitka od 26 miliona eura.

Taj gubitak nove uprave odnosi se na državnu pomoć u iznosu od 11,1 milion eura koju je Montenegro Ailines dobio za 2013, 2014. i 2015. godinu, shodno programu restrukturiranja, iako nova uprava tvrdi da se radi o 6,9 miliona. Takođe, u 26 miliona uračunat je i minus u poslovanju od 9,5 miliona za prošlu godinu, kao i 5,2 miliona minusa koji je kompanija imala u 2013. godini.

Prema nezvaničnim saznanjima, nova uprava na čelu sa Daliborkom Pejović nije podnosila krivičnu prijavu protiv Đurišića, već je tužilaštvu dostavila kompletnu dokumentaciju o poslovanju nacionalne avio-kompanije, kako bi se utvrdilo kako je poslovala gotovo 20 godina.

Državna revizorska institucija je u revizorskom izvještaju otkrila više nepravilnosti u poslovanju MA i upozorila na nagomilani gubitak od 17,8 miliona eura, koji je obezvrijedio 64 odsto kapitala kompanije od 25,5 miliona eura. Takođe, DRI je utvrdila i da je je Đurišić, suprotno propisima, istovremeno obavljao funkciju predsjednika odbora direktora i da je mimo propisa donio odluku o nabavci aviona “embrajer” vrijednog 26,1 milion eura. Takvu odluku trebalo je da donese skupština akcionara, koja donosi odluke o raspolaganju imovinom čija je vrijednost veća od 20 odsto od knjigovodstvene vrijednosti imovine društva. U vrijeme kada je donijeta odluka o nabavci aviona, ukupna aktiva kompanije bila je 42,6 miliona eura.

DRI je na izvještaj dala uslovno mišljenje jer finansijsko poslovanje i izvještavanja nacionalnog avio-prevoznika, kako je navedeno, nije u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Portal Analitika