Društvo

ŠESTOVIĆ: Oko 3.000 penzionera u Crnoj Gori prima 100 eura ili ispod

Najveći broj penzionera u Crnoj Gori doveden je do ivice preživljavanja, a da je stanje zaista teško govore podaci da oko 3.000 penzionera ima penziju do 100 ili ispod 100 eura, a oko 30.000 penzionera prima 173 eura, ocijenjeno je na konferenciji za novinare u Podgorici na kojoj su prisustvovali predstavnici Stranke penzionera i invalida socijalne pravde Crne Gore (SPISPCG).
ŠESTOVIĆ: Oko 3.000 penzionera u Crnoj Gori prima 100 eura ili ispod
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, predsjednik SPISPCG Smajo Šabotić podsjetio je da je u SFRJ na jednog penzionera dolazilo pet zaposlenih, a izdvajanje za fond PIO je bilo 31 odsto.

„Danas je u Crnoj Gori jedan i po zaposlenih na jednog penzionera, izdvajanje za fond PIO je 21 odsto što je dovoljno tek za 60 odsto visine sadašnjih penzija“, ukazao je Šabotić.

On smatra da je problem što penzioneri ne žive od svog minulog rada, već zavise od rada sadašnje generacije, pa je, kako je naveo, rješenje za sadašnje generacije zaposlenih osiguranje preko privatnih penzijskih fondova.

„Penzioneri se moraju organizovati da bi ostvarili svoja prava, kao što smo učinili stupanjem i osnivanjem EPPA-i“, poručio je Šabotić, navodeći da SPISPCG traži formiranje Nacionalnog vijeća penzionera.

Prema njegovim riječima, doprinos SPISPCG je što je definisala problem niskog standarda penzionera.

„To je sistemski problem fondova Penzijsko invadiskog osiguranja (PIO) u svim bivšim državama SFRJ, pa i u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije“, zaključio je Šabotić.

Prema tvrdnjama potpredsjednika SPISPCG Miloja Šestovića, penzionerska populacija suočava se sa brojnim problemima podsjetivši da su penzije zamrznute 2012. godine, a da stanje nije promijenjeno do danas.

„Vlada, ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja, Fond PIO, političke stranke moraju hitno tražiti izlaz i rješavati probleme osoba treće životne dobi“, kazao je Šestović.

On je dodao da se penzije moraju odmrznuti, a povećanje penzija vršiti u određenim procentima, u korist onih čije su penzije najniže kako bi se, kako je objasnio, postupno došlo do približnog izjednačavanja penzija do visine prosječnog ličnog dohotka ili prosječne penzije.

„Udružimo se u teškoćama, a udruženi smo jači i snažniji. Treba shvatiti da su penzioneri značajna snaga u Crnoj Gori“, poručio je Šestović na konferenciji.

Portal Analitika