Društvo

Filatelija: Mihailo Radičević osvojio srebro na izložbi u Londonu

Povodom „175 godina prvih poštanskih maraka“ u Londonskoj velelepnoj zgradi Bysness Design Centar od 13. do 16. maja održana je evropska filatelistička izložba pod nazivom “Europhliex London 2015“.
Filatelija: Mihailo Radičević osvojio srebro na izložbi u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

Na izložbi koja je bila takmičarskog karaktera je učestvovalo 300 izlagača iz 19 zemalja Evrope koji su pokazali 1.200 eksponata.

Najznačajniji i najvrijedniji izlošci današnje Evrope  prikazani su u više filatelističkih tema poput: tradicionalna, poštanska istorija, aerofilatelija, literatura ..... Crnu Goru je predstavio podgorički filatelista, istraživač, izlagač i takmičar  Mihailo Radičević inače predsjednik filatelističkog Društva Podgorica i podpredsjednik nacionalnog Saveza Crne Gore.

U veoma jakoj konkurenciji u klasi „literatura“ predstavio je evropskoj javnosti  prvi crnogorski nacionalni katalog pod nazivom „Katalog poštanskih maraka Crne Gore 1874-2011“ za koju je od evropskog žirija nagrađen „Velikom srebrnom medaljom“   

Po riječima Radičevića, zbog jake konkurencije zadovoljan je osvojenom medaljom mada je ovaj katalog u Evropi već dva puta sijao i zlatnom a na svjetskim izložbama četiri puta srebrnom medaljom. „Ovo je veoma skup hobi i da bi se osmislio izložak-eksponat za takmičenje visokog ranga potrebno je veoma mnogo truda, znanja pa i novca“, kaže Radičević. 

U posljednjih desetak godina crnogorski filatelisti prezentujući sebe i državu Crnu Goru na evropskim i svjetskim izložbama-takmičenjima osvojili su dvadesetak zlatnih i isto toliko srebrnih odlikovanja.

"Iako redovno osvajajamo najsjajnija odlikovanja na međunarodnim izložbama i takmičenjima, prezentujući crnogorsku poštansku kulturu i istoriju nismo sigurni da će se crnogorski filatelisti i dalje pojavljivati na sličnim izložbama.  Problem nam pričinjava učesnička participacija, slanje izložaka i troškovi rada na izlošcima, koje  gotovo sve snosimo mi, filatelisti. Ukoliko država Crna Gora ima interesa da njenih par filatelista i dalje uspješno promovišu crnogorsku kulturu i istoriju na evropskim i svjetskim izložbama i takmičenjima pozivam  ovim putem državne kulturne organe, Poštu Crne Gore  i opštine Podgorica i Herceg Novi da se dogovorimo o daljoj saradnji“, kazao je Radičević.   

 

Portal Analitika