Društvo

Otvoren Sajam mladih pronalazača

U Podgorici je danas otvoren Sajam mladih pronalazača, na kome učestvuju učenici crnogorskih srednjih stručnih škola, kao i studenti Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
Otvoren Sajam mladih pronalazača
Portal AnalitikaIzvor

U šoping molu Delta City, sa svojim inovativnim rješenjima posjetiocima se danas predstavljaju 18 timova, iz osam srednjih stručnih škola i jedne gimnazije, dva tima studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, dva tima studenata sa Mašinskog fakulteta, dvije firme i tim Osnovne škole ”Radojica Perović”.

Na Sajmu, najviše su zastupljena inovativna rješenja iz oblasti elektrotehnike, programiranja i očuvanja životne sredine. Učenici i studenti predstavili su inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje, koji su praktični za upotrebu, laki za proizvodnju, pristupačni i tržišno opravdani. Za izradu takvih inovacija koristi se znanje iz matematike, mehanike, elektronike, mehatronike, kompjuterskih nauka, ali i hemije, biologije i sličnih disciplina.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta, napravili su mobilni robot, koji komunicira sa ljudima.

„Mobilni robot pokrećemo u wi-fi mreži. Ovo je naš seminarski rad iz predmeta 'Upotreba mikrokontrolera'. On može da se kreće, da komunicira sa prolaznicima, ima montiran glas“, kazao je Janko Vukotić, student Elektotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. 

Zanimljiv izum napravili su učenici iz Bijelog Polja. Oni od vode prave plin.

„Napravili smo generator, i od vode pravimo plin. Elektrolizom vode dobija se gas. Prikačen je na ispravljač od 12 volti. Može se ugraditi na automobilima, gdje će smanjiti potrošnju od 30 do 50 odsto. Može se ugraditi u bilo koji motor, nezavisno je li dizel ili benzin. Ekološki je čist, nema izduvnih gasova“, kaže Ersin Dautović, iz srednje elektro škole iz Bijelog Polja.

Izum učenika iz Tivta jedan je od najzanimljivijih na današnjem Sajmu. Oni su napravili električnu ćeliju, koja zahvaljujući alkoholu pokreće elektro motor.

„Sistem radi na bilo koje alkoholno piće koje ima koncentraciju alkohola od 11 do 13 odsto. Mogu se koristiti alkoholni proizvodi kojima je prošao rok trajanja i koji se bacaju. Ovo bi spasilo pivsku industriju, a moglo bi se koristiti za napajanje strujom kućnih domaćinstava“, kazao je Luka, učenik Srednje škole „Mladost“ iz Tivta.

Sajam će biti otvoren do 17 časova, kada će najboljima biti uručene nagrade. (Anadolija, Portal RTCG)

Portal Analitika