Region

HRVATSKA PRED SLOMOM: Prijeti joj bankrot i kriza kao u Grčkoj i Ukrajini!

Hrvatska će za tri ili četiri godine biti prisiljena da pregovara sa povjeriocima ukoliko ne želi da je zadesi ista situacija kao i Grčku.
HRVATSKA PRED SLOMOM: Prijeti joj bankrot i kriza kao u Grčkoj i Ukrajini!
Portal AnalitikaIzvor

Sve dok su ulagači spremni da kupuju njene obveznice i finansiraju njen dug, hrvatska ekonomija će izdržati sadašnji način rada. Prema ocjenama stranih analitičara, crvena lampica se upalila i Hrvatsku već počinju da posmatraju kao “zemlju slučaj”.

– Strašan koktel velikog iznosa duga, velikog fiskalnog deficita i nedostatka rasta doveli su hrvatski profil zaduženosti vrlo blizu neodrživog nivoa – piše Emerdžing Markets, jedno od poslovno-finansijskih izdanja Euromanija.

Iako većina prognozira da će bruto društveni proizvod u budućnosti rasti od 0.5 odsto do 1.5, analitičari smatraju da taj skromni oporavak neće biti od pomoći.

– Ako se nešto dramatično ne dogodi, za tri do četiri godine ćemo govoriti o hrvatskoj krizi. Zemlji očajnički trebaju strukturne reforme koje bi probudile ekonomiju i pokrenule rast – rekao je Demetrios Efstahio, strateg za srednju i istočnu Evropu.

U slučaju da se ostvare njegove pesimistične prognoze, to bi značilo da bi sljedeća hrvatska Vlada mogla da bude u situaciji da u drugoj polovini svog mandata mora da pregovara sa povjeriocima o tome pod kojim će uslovima da im vrati dug, kao što u ovom trenutku to čine Ukrajina i Grčka. (Jutarnji.hr)

Portal Analitika