Kultura

POPOVIĆ: Ministarstvo kulture ne može pomoći nesposobnima

Komentarišući najavu ministra Pavla Goranovića da će Ministarstvo kulture reprezentativnim udruženjima omogućiti samo minimum uslova za rad, predsjednik CDNK Milorad Popović kazao je za Pobjedu da Ministarstvo ne može uticati na produkciju udruženja.
POPOVIĆ: Ministarstvo kulture ne može pomoći nesposobnima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Jedino mogu da im omoguće uslove za tehničko funkcionisanje i šansu da konkurišu za novac iz državnog budžeta. Ukoliko čelnici udruženja nijesu sposobni ili zainteresovani za rad, tu im ne može pomoći Ministarstvo. Međutim, dužnost Ministarstva i Vlade je da obezbijede svim subjektima u kulturi ravnopravne uslove i da im, shodno njihovim potencijalima i menadžerskim sposobnostima, omoguće da budu prisutni na kulturnoj sceni - zaključio je Popović.

Počasni predsjednik Sindikata kulture Blagota Eraković kazao je za Pobjedu da je više puta ukazivao na loš status strukovnih udruženja. Pisao je tim povodom, kako kaže, i crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

- Zakon o NVO je totalno anahron. Udruženje filmskih radnika, recimo, ne može da konkuriše za filmske pare u Ministarstvu kulture. To nema niđe na svijetu. Sem Udruženja likovnih umjetnika, ni jedno udruženje ne funkcioniše, jer nema od čega. Inicijativa da se to promijeni stara je deceniju. Niđe u svijetu umjetnička kreativna udruženja, čakni nauke, nijesu nevladine organizacije - istakao je Eraković.

Portal Analitika