Politika

PAJOVIĆ: Mi smo opozicija vlasti, a ne državi

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je njegova stranka u svom trogodišnjem postojanju pokazala da je opozicija vlasti, a ne državi.
PAJOVIĆ: Mi smo opozicija vlasti, a ne državi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Nikada nećemo lažnim opozicionarstvom da nanosimo štetu našoj zemlji samo zato što neko drugi predvodi te procese. Pozitivna je opozicija vlasti, a ne državi i mi pravimo jasno razliku između državnih i partijskih interesa - rekao je Pajović za Pobjedu.

On nije želio da potvrdi da li će se ponovo kandidovati za novi mandat na čelu Pozitivne navodeći da u stranci postoje jasne procedure i pravila za izbor novog rukovodstva na predstojećem Kongresu.

Drugi Kongres Pozitivne bice održan 7. juna ove godine. Na pitanje Pobjede kako ocjenjuje trogodišnji rad stranke i hoće li se ponovo kandidovati za predsjednika stranke, Pajović je kazao:

- Osnivanjem stranke 2012. godine Pozitivna je ponudila novu viziju Crne Gore. Iskreno, autentično i energično, ponudili smo građanima Crnu Goru koja pripada njima, a ne podijeljenim političkim partijama. I danas sam jednako uvjeren u ispravnost te vizije. No, kao i svaka vizija, najveća mana te i takve vizije bila je surova, podijeljena politička stvarnost protiv koje smo se borili. U situacijama kada dođe do sukoba vizije i stvarnosti, obično je vizija ta koja gubi bitku u tom trenutku. Naša najveća pobjeda jeste u tome što nijesmo dozvolili da surova politička realnost uništi našu viziju, već smo joj ostali dosljedni.

U situaciji kada dosljedno pratite viziju bolje i nepodijeljene Crne Gore, a pri čemu svi ostali takmaci proizvode podjele, jasno je da morate platiti određenu cijenu. Mi smo tu cijenu platili. Toga smo svjesni i to prihvatamo. Ali kao što pod uticajem trenutnih političkih oluja vizija gubi bitku od stvarnosti, tako će i pogrešna stvarnost na duge staze da izgubi borbu od iskrene i prave vizije. To je naša misija, i mi ćemo na tome istrajati - kazao je Pajović.

Na pitanje što je u političkom smislu ova partija naučila za ove tri godine, on odgovara:

- Za tri godine smo puno toga naučili. Naučili smo kako da se borimo sa svim bolestima crnogorskog politički podijeljenog društva. Naučili smo da su istrajnost i iskrenost važnije od procenata podrške. Naučili smo da prepoznamo i da se obračunamo i sa lažnim patriotizmom i sa lažnim opozicionarstvom. Naučili smo kako da zbijemo redove kada je to najpotrebnije, isto kao što smo naučili kada se ne smije ostati na čistom prostoru, već se mora udruživati sa onima koji dijele iste vrijednosti. Naučili smo da je najvažnijastvar za ostvarenje vizije obračun sa lažnim političkim prijateljima. Naučili smo više da cijenimo iskrene političke protivnike, nego lažne političke prijatelje. Za tri godine Pozitivna je naučila više nego što će druge partije naučiti za trideset i tri. Sa tim iskustvom idemo dalje uvjereni u ispravnost naše političke vizije. Što se drugog pitanja tiče, uvijek smo se liberalno i demokratski odnosili prema rukovođenju i izboru rukovodstva. Tako će biti i ovog puta.

U Pozitivnoj postoje jasne procedure i pravila za izbor novog rukovodstva na predstojećem Kongresu. Suština tih procedura jeste da Pozitivna izabere najbolje moguće rukovodstvo za predstojeće izazove - zaključio je Pajović.

Portal Analitika