Abiznis

Danas kontrolno saslušanje Gvozdenovića i Barovića

U JP Morsko dobro tvrde da su u opštinu Ulcinj uložili više novca nego što su sa njene teritorije ubrali prihoda i da se naknada za korišćenje privremenih nobjekata na obalama rijeke Bojane zakonito obračunava - pozivajući se na odluke koje je utvrdila Vlada, piše današnja Pobjeda.
Danas kontrolno saslušanje Gvozdenovića i Barovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Privremenih objekata na rijeci Bojani, po posljednjoj evidenciji iz 2013. godine ima 427, a iz godine u godinu, počev od 1992. godine, njihov broj se stalno povećavao.

- Prihod od kućica ribarskih, odnosno vikendica za pet godina od 2010. do 2014. godine bio je 1,5 miliona eura – JP Morsko dobro 1,2 miliona, a Ulcinj oko 349 hiljada eura - navode za Pobjedu iz Morskog dobra.

Naplata i trošenje prihoda Morskog dobra sa akcentom na privremene objekte na rijeci Bojani biće tema današnjeg kontrolnog saslušanja ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktora Morskog dobra Rajka Barovića.

Na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju Gvozdenović i Barović odgovaraće na pitanja iz ove oblasti na inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore i člana Odbora Darka Pajovića u kojoj se navodi da nije poznato gdje je i na koji način usmjerena potrošnja novca Javnog preduzeća.

Iz Pozitivne je, podsjetimo, inicijativa podnijeta i zbog, kako su naveli, nezakonite naplate naknada za korišćenje vikendica na lokalitetu Ada Bojana, koje su nelegalno sagrađene, posebno jer se radi o lokaciji izuzetne prirodne vrijednosti. Pozitivna CG u inicijativi navodi, takođe, da ubiranje prihoda sa lokaliteta Ada Bojana ne prati ni približno ista ulaganja na teritoriji opštine Ulcinj odakle se prihodi inkasiraju.

U informaciji JP Morsko dobro, u koju je Pobjeda imala uvid, kaže se da je u periodu od 2008. do 2013. u opštinu Ulcinj uloženo 197.107 eura više novca nego što su bili prihodi sa njene teritorije.

- Od 2008. do 2013. prihod je bio 4,5 miliona eura, od čega Javnog preduzeća 3,8 miliona. Prihodi uplaćeni na žiro račun opštine Ulcinj preko državnog trezora (2012-2013) su 678.772, a troškovi ulaganja JP su 3,3 milionaeura, JP je u opštinu Ulcinj od 2008. do 2013. uložilo ukupno 4,007 miliona eura - navodi se u informaciji JP.

Samo od 2010. do 2013. godine, kako navode iz Morskog dobra, uloženo je u Ulcinj 541.381 euro više od prihoda. U informaciji su po godinama i stavkama naveli prihode i rashode tvrdeći da se zna gdje je otišao svaki cent.

Danas na saslušanju trebalo bi da se da odgovor i na tvrdnje Pozitivne da je od 2008. do kraja 2013. preduzeće najmanje šest miliona eura preusmjerilo u druge svrhe, umjesto da ih uloži u razvoj zone morskog dobra. Očekuje se i odgovor na tvrdnje Pozitivne da je mnogo novca nenamjenski potrošeno na reklame i sponzorstva.

Foto: visit-ulcinj.com

Portal Analitika