Društvo

Jevrić: Primorje bez problema sa vodom

Prvi čovjek JP Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić, kazao je za Dnevnik RTCG da u primorskim opštinama koje su priključene na taj vodovod, neće biti problema snabdijevanjem vodom. Jevrić kaže da je investicija u taj infrastrukturni projekat u potpunosti opravdala očekivanja.
Jevrić: Primorje bez problema sa vodom
Portal AnalitikaIzvor

„Mi u Regionalnom vodovodu smatramo apsolutno opravdanom viziju crnogorske vlada da i u vrijeme ekonomske krize uloži ne mala novčana sredstva u realizaciju drugog po vrijednosti infrastrukturnog projekta regionalnog vodovodnog sistema. Ono što posebno smatram važnim, jeste činjenica da je završetkom Regionalnog vodovoda stvoren preduslov, ne samo za kvalitetniji život lokalnog stanovništva, već su i stvoreni uslovi za realizaciju prestižnih turističkih investicija. Danas samo na prostoru tri crnogorske primorske opštine – Herceg Novi, Tivat i Kotor, imamo realizaciju investicija vrijednih preko dvije milijarde eura. Postavlja se pitanje da li bi ti prestižni međunarodni investitrori došli da realizuju tako vrijedne projekte da i dalje imamo nedostatak vode za piće“, istako je Jevrić.

S obzirom na to da je voda iz izvorišta Bolje sestre ne samo visokog kvaliteta, već je riječ o najjeftinijoj vodi za piće u Crnoj Gori, čija je cijena 29 centi po kubnom metru, Jevrić je kazao da se sada intenzivno radi na projektima izvoza flaširane vode.

„Do sada smo izgradili kompletni infrastrukturu za fabriku vode i nedostaje nam samo oprema. Takođe, kada razgovoramo o izvozu vode razmišljamo i o projektu izvoza vode putem tankera preko Luke Bar, s obzirom na izuzetnu saobraćajnu povezanost sa izvorištem Bolje sestre. Na crnogorskom primorju imamo oko 20.000 individualnih objekata za stanovanje  koji još uvijek nijesu spojeni na lokalnu vodovodnu mrežu, a realizacijom tog projekta povećaće se količina vode koja se koristi u Regionalnom vodovodu. Time će se optimizovati, ne samo Regionalni vodovod, već i lokalna vodovodna preduzeća. Pridržavamo se akcionog plana kojim se vlada obavezala zajedno sa investitorom – Azmontom, da Herceg Novi, ali i lokacije u bivšoj vojnoj kasarni Kumbor i na hercegnovskoj strani poluostrva Luštica, do turističke sezone 2016. dobiju ukupno 200 sekundnih litara vode“, kazao je Jević.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika