Abiznis

Lazović: Blizu rješenja sa A2A

Projekat podvodnog kabla ide dobrom dinamikom, postavljeno je već 140 kilometara, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović. Smatra da će taj projekat biti dobar signal za druge investitore, ne samo za Crnu Goru, već i za region. Što se tiče drugog bloka Termoelektrane, Lazović očekuje da će se, u narednih desetak dana, intenzivirati aktivnosti na konačnom dogovoru, koji će biti prihvatljiv i za Crnu Goru i za italijanske partnere, A2A, u EPCG.
Lazović: Blizu rješenja sa A2A
Portal AnalitikaIzvor

„Tu je i projekat drugog bloka Termoelektrane. Mislim da se nalazimo u jednoj fazi, čini mi se, rješenja koje će biti prihvatljivo i za nas i za italijanske partnere A2A u EPCG i da ćemo u narednih desetak dana vjerovatno intenzivirati aktivnosti na konačnom dogovoru o tom značajnom projektu koji je preko 300 miliona eura. Nije samo pitanje vrijednosti investicije,  koliki je energetski značaj tog projekta“, objašnjava Lazović za Antenu M.

On kaže da je u Crnoj Gori konačno sazrela svijest da bez agresivnog ekonomskog razvoja ne možemo promišljati našu ekonomsku realnost.

„Namjerno kažem agresivni ekonomski razvoj, jer mi moramo u narednim godinama imati visoke stope ekonomskog rasta ukoliko želimo da obezbijedimo jednu stabilnost našeg finansijskog sistema, ukoliko želimo da pratimo razvijene zemlje i ukoliko želimo da ostvarimo one ciljeve i indikatore koje smo zacrtali na putu evroatlantskih i evropskih integracija. Tako da stope rasta iznad četiri odsto moraju da postanu neki standard“, ističe Lazović.

A da bi obezbijedili visoku stopu rasta, moramo da imamo atraktivnu investicionu klimu, te da budemo predusretljivi prema investitorima. „Nije nam namjera da prihvatamo bilo kakve investitore i od bilo kuda ali svakako sa druge strane ne smijemo stvarati atmosferu koja će otvoriti prostora da mnogi investitori prije nego što pomisle o Crnoj Gori imaju određenu rezervu. A sve ovo što se događalo na političkom i koalicionom nivou, mislim da za nas treba da predstavlja jednu naučenu lekciju i nešto što će nam u smislu iskustva svakako značiti da donosimo i brže i mudrije odluke.“

Lazović, ne želeći da licitira ciframa, ipak kaže da, ako mi na godišnjem nivou ne obezbijedimo najmanje 350 miliona eura stranih investicija, pitanje je naše ekonomske održivosti.

Naglašava da je trenutno najvažniji projekat u Crnoj Gori autoput, ali dodaje i da moramo modernizovati željeznicu, završiti zaobilaznice oko većih gradova u Crnoj Gori, modernizovati aerodrome te zaokružiti regulaciju čvrstog i tečnog otpada s obzirom na to da smo ekološka država.

Lazović kaže da ne smijemo zaboraviti turizam, ali ni poljoprivredu: „Sad imamo jedan paradoks da u periodu najveće turističke potrošnje mi imamo najveći uvoz prehrambenih proizvoda. Značajan dio onog kolača koji zaradite, vi potrošite uvozeći hranu i piće, a ogroman dio toga se može bolje i kvalitetnije proizvoditi u Crnoj Gori“.

Potpredsjednik Vlade na kraju kaže da ne smijemo zapostaviti ni drvopreradu, informacione tehnologije, zdravstveni turizam ali ni brojne druge oblasti u kojima Crna Gora ostvaruje značajan napredak.

Izvor: Antena M

Portal Analitika