Društvo

Peti sajam mladih pronalazača sjutra od podneva u Delta sitiju

Peti sajam mladih pronalazača biće sjutra održan od 12 časova u Delta sitiju, u organizaciji Fondacije Mladi pronalazači Crne Gore, Centra za stručno obrazovanje, Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete.
Peti sajam mladih pronalazača sjutra od podneva u Delta sitiju
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju Sajma govoriće: predsjednik Fondacije Mladi pronalazači Crne Gore prof. dr Srđa Kadić, v.d. generalnog direktora Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, pomoćnik ministra nauke mr Darko Petrušić, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, i direktorka korporativnog sekretarijata Crnogorske komercijalne banke Maja Vukčević.

Kako ističu iz Ministarstva nauke, na ovogodišnjem 5. Sajmu mladih pronalazača Crne Gore u takmičarskom dijelu će se inovativnim rješenjima predstaviti 18 timova iz osam srednjih stručnih škola i jedne gimnazije. Revijalni dio ove godine rezervisan je prvenstveno za nešto starije, i u njemu će se predstaviti sedam timova: po dva tima studenata sa Elektrotehničkog fakulteta i Mašinskog fakulteta, zatim dvije firme i tim OŠ "Radojica Perović".

U takmičarskom dijelu publika će biti u prilici, prije svega, da vidi inovativna rješenja iz oblasti elektrotehnike, programiranja i očuvanja životne sredine, dok će u revijalnom dijelu u velikoj mjeri biti zastupljena mehatronika odnosno robotika. Nagrade će biti dodijeljene u šest kategorija: Najoriginalnije inovativno rješenje, Najkompleksnije inovativno rješenje, Najbolje tržišno orijentisano inovativno rješenje, Najfunkcionalnije inovativno rješenje i Pobjednik sajma. Biće dodijeljene dvije specijalne nagrade generalnog pokrovitelja sajma CKB, i to za najbolje društveno odgovorno rješenje na temu "Očuvanje životne sredine" i najbolje revijalno inovativno rješenje. Sva inovativna rješenja i pronalaske ocjenjivaće stručni žiri, odabran u skladu sa zastupljenim oblastima.

- U okviru Sajma učenici i studenti predstavljaju inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje, koji su praktični za upotrebu, laki za proizvodnju, pristupačni i tržišno opravdani. Za izradu takvih inovacija koristi se znanje iz matematike, mehanike, elektronike, mehatronike, kompjuterskih nauka, ali i hemije, biologije i sličnih disciplina. Inovacije mogu biti i jednostavne i komplikovane, sve do mjere do koje su učesnici sposobni da ih izrade. Iznad svega, inovacije moraju biti da budu izrade sami učenici ili studenti, uz pomoć njihovih mentora. Cilj ovog projekta jeste motivacija mladih ljudi koji se bave naukom da realizuju svoje ideje, rješenja i inovacije, kako bi sjutra dali dodatni impuls na putu razvoja - ističu iz Ministarstva nauke.

Pobjednici će biti proglašeni u 17 časova.

Portal Analitika