Abiznis

UPCG predvodila regionalnu delegaciju u posjeti Briselu

Regionalna delegacija predstavnika poslodavačkih organizacija, predvođena Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), boravila je u četvorodnevnoj studijskoj posjeti Briselu, koa je imala za cilj jačanje kapaciteta socijalnih partnera, kao i njihovo bliže upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom, procesom pristupanja i institucijama EU.
UPCG predvodila regionalnu delegaciju u posjeti Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika iz generalnog sekretarijata UPCG, uz predsjednicu Svetlanu Vuksanović, članove projektnog tima Mirzu Mulešković i Tanju Ražnatović, i predstavnika firme Put-Gross iz Bijelog Polja, regionalnu delegaciju činili su projektni partneri - predstavnici poslodavačkih organizacijaiz Albanije, Makedonije, Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su imali organizovan niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

- Tokom susreta sa direktorom za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Žan-Erikom Pakeom, učesnici delegacije upoznati su sa ostvarenim napretkom pojedinih zemalja u procesu integracija, kao i prioritetnim oblastima koje je u cilju bržeg pristupanja EU neophodno dalje jačati. Održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske komisije: šefom Sektora za civilno društvo i socijalnu i teritorijalnu saradnju u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Nikolom Bertolinijem i program menadžerom u ovom Direktoratu Boom Kapermanom, sa kojima je razgovarano o mogućnostima finansiranja aktivnosti namijenjenih jačanju socijalnog dijaloga u zemljama regiona. Uslijedili su razgovori sa Denijem Šerlinkom, predstavnikom Direktorata EK za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju, te predstavnicima Evropskog udruženja poslodavaca Businesseurope i poslodavaca Poljske i Njemačke, a teme razgovora bile su evropski socijalni dijalog i njegovo funkcionisanje iz ugla EK i poslodavaca.

1705upcg1U saopštenju se dalje navodi da je na marginama posjete upriličen je sastanak Vuksanović i šefa stalne misije Crne Gore pri EU ambasadora Ivana Lekovića sa saradnicima. Razgovarano je ostvarenom napretku Crne Gore u procesu EU integracija, značaju pravovremenog, adekvatnog informisanja privrednika o tom procesu, kao i mogućnostima za dodatnu edukaciju čiji je cilj lakše i uspješnije prilagođavanje privrednika EU regulativi i uslovima poslovanja na evropskom tržištu.

- Prema ocjeni članova regionalne delegacije, studijska posjeta Briselu i učešće poslodavačkih organizacija u projektu "Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana", značajno će doprinijeti daljem razvoju socijalnog dijaloga - na nacionalnom i lokalnom nivou - kao i realizaciji aktivnosti koje će u ovim zemljama biti sprovođene u okviru procesa pridruživanja EU - zaključuju iz UPCG.

Portal Analitika