Region

Zbog Draže Mihailovića promjene udžbenika istorije i naziva ulice u Beogradu

Ne vidim razlog da udžbenici iz istorije budu promijenjeni, jer je nesporno da su oslobodioci bili partizani, kazao je za Blic ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Srđan Verbić na pitanje da li bi trebalo mijenjati udžbenike istorije.
Zbog Draže Mihailovića promjene udžbenika istorije i naziva ulice u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

- Oni koji pišu udžbenike trebalo bi da vode računa da se u štivu nađu samo istorijske činjenice. Istorijske činjenice jesu da je jedan sud prvo presudio da je Dragoljub Mihailović kriv, a da je onda drugi sud poništio tu odluku.

On je dodao kako to "jesu istorijske odluke" o kojima može da se govori na časovima istorije u srpskim školama, ali ne smatra "da je to toliko značajno da stoji u udžbenicima".

- U svakom slučaju treba da omogućimo učenicima da iz sadržaja udžbenika dobiju materijal za kritički osvrt. Politički stavovi ne smiju da budu sadržaj udžbenika - zaključio je Verbić.

1705draza1Blic dalje piše da je Mihailović kroz udžbenike "prešao put od kvislinga, izdajnika i zločinca do vođe pokreta koji je u suštini bio antifašistički, ali je radi uništenja partizana sarađivao sa okupatorima", te da će "Draža biti izdajnik za još jednu generaciju đaka", pošto su udžbenici istorije za narednu školsku godinu već su odštampani.

- Nemoguće je tako brzo mijenjati udžbenike. Za to postoje nastavnici koji su veza između udžbenika i učenika i koji djeci daju informacije o tome šta se u međuvremenu desilo. Svakako da pri pisanju novih udžbenika autori uzimaju nove činjenice, a o tome vode računa i radne grupe koje pregledaju udžbenike. U skladu s tim će se unijeti i promjene vezane za Dragoljuba Mihailovića - kazala je za beogradski list Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Srbije.

Odbornik DSS i potpredsjednik Komisije za imenovanje trgova i ulica u Beogradu Dejan Čulić, podnio je u petak inicijativu da jedna ulica u prijestonici Srbije dobije naziv po Draži Mihailoviću. Ako se članovi Komisije izjasne pozitivno, konačnu odluku o imenovanju ulice donose odbornici Skupštine grada Beograda.

Izvor: Blic

Foto: blic.rs

Portal Analitika