Sci/Tech

VIDEO: Ledena ploča Antarktika izdržaće još samo nekoliko godina

Jedna od velikih antarktičkih ledenih ploča topi se neviđenom brzinom, tako da će se raspasti već za nekoliko godina i podići nivo mora, upozorila je NASA u svojoj novoj studiji.
VIDEO: Ledena ploča Antarktika izdržaće još samo nekoliko godina
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici programa NASA-e Jet Propulsion Laboratoryja (JPL) u Pasadeni istraživali su ploču poznatu kao Larsen B, koja se djelimično raspala još 2002. godine. Rezultati su pokazali će oromni ledeni blok površine 1.600 kvadratnih kilometara, nestati prije kraja ove decenije.

- To je upozorenje da se ostatak raspada, mada je - naučno govoreći - fascinantno gledati iz prvog reda kako ledena ploča postaje nestabilna i puca. To su loše vijesti za našu planetu. Ova ploča postojala je najmanje 10.000 godina, a uskoro će nestati - rekao je rukovodilac istraživačkog tima Ala Kazendar.

Na Antarktiku se desetak ogromnih ledenih ploča duž obale nadvija nad morem, a najveća ima površinu skoro kao Francuska. Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluostrvu, a proteže prema južnom vrhu Južne Amerike. Jedno je od dva ključna područja na najhladnijem kontinentu u kojima su naučnici zabilježili ubrzano nestajanje leda.

Kazendar ističe da će nestanak ploče Larsen B izazvati lančanu reakciju, poput lavine. Ploča će se vjerovatno odlomiti prije 2020. godine, a kada se to dogodi, ledenici koje je držala na mjestu takođe će brže otklizati u more i podići nivo vode.

Analize podataka pokazale su da se posljednjih godina značajno ubrzalo i stanjivanje dva glavna lednika, Leparda i Flaska, koji su glavne pritoke ploče Larsen B. Nakon pucanja ploče 2002, njihovo otapanje se značajno ubrzalo, a debljina se smanjila za oko 20 metara.

- Dio ledenika Flask, koji se najbrže kreće, ubrzao se do 2012. na 700 metara godišnje, što se može porediti s ubrzanjem automobila od 90 na 123 km na sat - preciziraju stručnjaci NASA-e i dodaoju da sudbina ploče Larsen B pokazuje što će dogoditi s ostalim, hladnijim djelovima kontinenta kao posljedica globalnog otopljavanja.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika