Svijet

Papa otvoreno podržava Palestinu

Papa Franjo sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nakon što je Vatikan saopštio da je spreman da potpiše svoj prvi sporazum sa Palestinom.
Papa otvoreno podržava Palestinu
Portal AnalitikaIzvor

 “Bilateralna komisija završava taj dokument o aktivnosti Katoličke crkve u Palestini, koji će poslije "biti podnijet odgovarajućim vlastima na odobrenje prije pokretanja debate u skoroj budućnosti za potpisivanje", saopštio je Vatikan u srijedu.

Sastanak u Vatikanu prethodio je proglašenju za svetice dvije palestinske monahinje. One će biti prve kanonizovane Palestinke, navodi AFP. Sveta Stolica je u srijedu najavila da priprema potpisivanje prvog sporazuma s Palestinom, dvije godine nakon što ju je zvanično priznala kao državu.

"Izrael je sa razočarenjem čuo za odluku Svete Stolice da pristane na konačnu formulaciju sporazuma s Palestincima, uključujući korišćenje termina palestinska država", rekao je jedna zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

"Takav razvoj događaja ne doprinosi napretku mirovnog procesa i udaljuje palestinsko rukovodstvo od povratka bilateralnim pregovorima. Izrael će proučiti sporazum i razmotriti svoj naredni korak," istakao je taj zvaničnik.

Sporazum koji se priprema 15 godina izražava nadu Vatikana " za rješenje palestinskog pitanja i sukoba između Izraela i Palestinaca u skladu sa rješenjem o dvije države", rekao je Antoan Kamileri, zamjenik šefa diplomatije Vatikana, ranije ove sedmice.

U intervjuu za vatikanski list Oservatore Romano on je rekao da se nada da bi sporazum mogao makar i indirektno, pomoći Palestincima u osnivanju i priznanju nezavisne suverene i demokratske države Palestine.

Portal Analitika