Svijet

SAD udaraju na vrh Islamske države

Specijalne snage SAD likvidirale su Abua Sajafa, visokog zvaničnika Islamske države tokom racije u Siriji, navodi Pentagon, a prenosi BBC.
SAD udaraju na vrh Islamske države
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, Sajaf je likvidiran dok je njegova žena zarobljena tokom akcije i trenutno je u pritvoru vojske SAD u Iraku.

Podsjećamo, u vazdušnim napadima prije tri dana ranjen je jedan do vođa Islamske države Abdul Rahman Mustafa Mohamed.

Irački ministar odbrane je tada saopštio da se Mohamed nalazio u džamiji gdje je bio veliki broj ekstremista ID, koji su takođe poginuli u bombardovanju koalicije. 

Kako se navodi, vođa, poznatiji pod nazivom Abu Ala al-Afri, je poslJednjih nekoliko nedJelja preuzeo privremenu punu komandu nad operacijama terorista, nakon glasina da je al-Bagdadi ranjen. 

Međutim i pored tih glasina Islamska država je emitovala audio poruku, navodno svog vođe Abu Bakr al-Bagdadija koji se nije mJesecima oglašavao. 

U audio zapisu, glas koji liči na Bagdadijev, poziva sve muslimane da uzmu oružje i da se bore na strani ID i njenog samoproglašenog kalifata. 

Taj glas je spomenuo i vazdušne napade koje protiv pobunjenih šiita u Jemenu vrši koalicija sa Saudijskom Arabijom na čelu i oštro je kritikovao saudijsku kraljevsku porodicu, prenio je AP. (B92)

Portal Analitika