Turizam

NTO: Očekuje se bolja posjeta iz Njemačke

U Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore (NTOCG) ove godine očekuju značajno bolju posjetu njemačkih turista, jer, kako su ocijenili, ima dosta prostora za intenziviranje njihovih dolazaka. Direktorica NTOCG, Željka Radak Kukavičić, podsjetila je da su prije 20-ak godina njemački turisti učestovali sa čak 35 odsto u ukupnom crnogorskom turističkom prometu.
NTO: Očekuje se bolja posjeta iz Njemačke
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je uvijek bila interesantna destinacija za njemačke turiste, i mi u NTOCG i Ministarastvu održivog razvoja i turizma ne vidimo razloga da tako ne bude i ubuduće. Na tom planu iz godine u godinu bilježimo napredak i interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru raste”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Prema njenim riječima, posmatrajući period od 2009. do prošle godine, može se konstatovati da je broj njemačkih turista i njihovih noćenja povećan 80,1 odsto, odnosno 60,6 odsto.

“Takođe, povećano je i učešće noćenja njemačkih turista u ukupnim stranim noćenjima. Ohrabruju i podaci sa održane turističke berze u Berlinu, prema kojima značajni njemački turoperatori bilježe rast bukinga za Crnu Goru 20 do 50 odsto, što govori u prilog tome da aktivnosti koje se realizuju doprinose vraćanju turista sa tog za nas važnog tržišta”, saopštila je Radak Kukavičić.

Ona smatra da ima prostora za dalje povećanje broja turista sa njemačkog tržišta, imajući u vidu potencijaltog tržišta i mogućnosti Crne Gore za prihvat većeg broja posjetilaca sa područja Njemačke.

“Na tome intezivno radimo u saradnji sa turističkom privredom i strateškim partnerima. Unaprijeđenje avio dostupnosti, izgradnja hotelskih kapaciteta i primjerena cjenovna politika su ključni faktori za ostvarenje tog cilja”, ocijenila je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da se, prema interesovanju turoperatora na sajmovima, može očekivati za nekoliko procenata bolja posjeta turista iz zapadne Evrope, sa akcentom na tržište Njemačke.

“Imajući u vidu da je tržište istočne Evrope pogođeno krizom, usljed čega će se gosti sa tog tržišta ove godine teže odlučivati za odlazak na odmor uopšte, pojačali smo promotivne aktivnosti na tom tržištu”, dodala je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da je nesporno da se crnogorski turizam kreće uzlaznom putanjom.

“Vodeći svjetski mediji pišu o našoj zemlji kao o novoj destinaciji na turističkoj mapi svijeta i preporučuju je kao top destinaciju za odmor. Tu su i pozitivne ocjene ključnih međunarodnih institucija za oblast turizma”, rekla je Radak Kukavičić.

Prema izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja za ovu godinu, koji analizira trendove rasta u 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, Crna Gora je, kako je navela, i dalje u samom vrhu po prognozi brzine razvoja i to među prve tri destinacije prema očekivanoj stopi rasta u narednom desetogodišnjem periodu.

“Ista institucija rangira nas u samom vrhu i kada su u pitanju turističke investicije, na prvom mjestu po očekivanoj stopi rasta u ovoj godini i među prve tri po prognoziranoj stopi za naredni desetogodišnji period”, kazala je Radak Kukavičić.

Investicije u turizam se u prošloj godini procjenjuju na 234,9 miliona eura, oko 30 odsto ukupnih investicija.

“U ovoj godini se prognozira rast od 15,6 odsto, kao i rast od 8,2 odsto prosječno godišnje tokom narednih deset godina. Sve to doprinosi podizanju svijesti o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji i definitivno se danas u većoj mjeri prepoznaje kao takva u odnosu na raniji period”, tvrdi Radak Kukavičić.

Ona je ipak ocijenila da je svakako potrebno dalje raditi na unaprijeđenju imidža i pozicioniranju, prije svega putem promotivnih aktivnosti.

Na pitanje koliko će ukrajinska kriza uticati na ljetnju sezonu u Crnoj Gori, Radak Kukavičić je odgovorila da su sa tog, kao i tržišta Rusije, ove godine rezervacije smještaja počele kasnije i da se u nastupajućem periodu očekuje intezivnija prodaja.

“Aktuelna politička dešavanja u Ukrajini, devalvacija valute i pad životnog standarda se svakako odražava na putovanja iz tog regiona generalno, a posebno kada su u pitanju zemlje eurozone koje su značajno skuplje u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Radak Kukavičić.

Turoperatori, kako je dodala, ističu prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije, prije svega iz razloga što turistima iz tih zemalja nije potrebna viza, kao i to što je crnogorska privreda u postojećoj globalnoj situaciji, uglavnom optimizovala cijene usluga za ta tržišta u odnosu na prošlu godinu.

“Broj individualnih dolazaka iz ovog regiona, prema podacima hotelijera u prvom kvartalu ove godine, je značajnije povećan u odnosu na isti period prošle godine, imajući u vidu povoljne aranžmane i dobru avio povezanost”, navela je Radak Kukavičić.

Nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines, u saradnji sa turoperatorima sa tog tržišta, će u periodu tokom ljetnje turističke sezone imati oko 20 letova sedmično za Tivat i Podgoricu.

“Od juna, ruski avioprevoznik Rossiya Airlines uvodi redovnu liniju na relaciji Sankt Peterburg –Tivat”, rekla je Radak Kukavičić.

Komentarišući ovogodišnju zimsku turističku sezonu, Radak Kukavičić je rekla da je ona u potpunosti ispunila očekivanja, s obzirom na to da su dobru posjetu zabilježili zimski turistički centri i primorski gradovi.

“U odnosu na sezonu 2013. godine u zimskim centrima je ostvaren rast noćenja od preko 30 odsto”, zaključila je Radak Kukavičić.(Mina BUSINESS)

Portal Analitika