Abiznis

U Budvi iznenađeni tužbom “Zastave”

Tužba kragujevačke Zastave, koja od Privrednog suda traži utvrđivanje prava svojine nad zemljištem u Bečićima, iznenadila je Opštinu Budva, Montenegro stars, ali i Budvansku rivijeru. Kao vrijednost spora tužbe Zastave protiv Crne Gore, Opštine Budva, Montenegro starsa i Budvanske rivijere označen je iznos od 11 miliona eura.
U Budvi iznenađeni tužbom “Zastave”
Portal AnalitikaIzvor

Zastava je podnijela tužbu zbog, kako su naveli, nelegalnog korišćenja zemljišta na kojem je izgrađen i hotel Splendid.

Suvlasnik Splendida, Žarko Radulović za Pobjedu kaže da je malo čudno da poslije 40 godina podnose tužbu da povrate pravo.

„I sada će izgubiti spor kao prije nekoliko godina kada su odbijeni u Privrednom sudu. Smatram da nemaju pravo na zemljište, a ako su ga imali, to je zastarjelo. Postoje papiri da je to zemljište bilo pola Zastavino, a pola neke, kako mi se čini, fabrike iz Aranđelovca. Kasnije su to oni prodali“, objasnio je Radulović koji podsjeća da su prije prethodnog spora dolazili advokati i u ime Zastave nudili nagodbu u kešu.

On, kaže, nije pristao i kasnije se pokazalo da je bio u pravu.

Radulović je naveo i da se Montenegro stars, prilikom kupovine zemljišta, zaštitio klauzulom po kojoj je država na sebe preuzela sve moguće sporove u vezi sa tim zemljištem.

Iz Opštine Budva podsjećaju da je ovo treća tužba.

„U proteklih pet godina dva puta je bila pokrenuta tužba i dva puta je povučena. Prije nekoliko dana smo dobili treću tužbu, koja se zasniva na dokumentima iz šezdesetih godina, ali Sekretarijat za pravnu zaštitu još nije sagledao u potpunosti dokumentaciju. U svakom slučaju radi se na pripremi ovog odgovora“, rekla je portparolka Opštine Budva, Tijana Kotarac.

Iz Budvanske rivijere nijesu htjeli da komentarišu tužbu.

„Za sada se nećemo izjašnjavati, što ne znači da nećemo reagovati, zavisno od razvoja situacije“, kazala je PR kompanije, Vesna Lagator.

Direktor grupe Zastava vozila, Dragan Srejović, saopštio je ranije za list Danas da kompanija nastoji da pravnim sredstvima vrati ili naplati imovinu koju ima ne samo u Crnoj Gori. Procijenili su da zemljište u Bečićima vrijedi 11 miliona, ali su spremni da prihvate procjenu sudskog vještaka.

Srejović je naveo da je Zastava 1961. kupila to zemljište zbog izgradnje odmarališta, o čemu, kako tvrdi, imaju kupoprodajne ugovore sa tadašnjim vlasnicima parcela i uknjiženi su kao isključivi vlasnik i korisnik u kotorskim zemljišnim knjigama.

Privredni sud Crne Gore potvrdio je da je postupak po tužbi Zastave u toku.

Zastava vodi sporove i u Sloveniji i BiH i traži servise u Ljubljani i Sarajevu, vrijedne 2,3 miliona eura, odnosno milion i po.

„Zastava neće odustajati, već je spremna da se, kad dobije konačne presude u tim državama, bori i pred međunarodnim sudovima“, poručio je Srejović.

Portal Analitika