Abiznis

Srpski državljani vlasnici 20.000 nelegalnih vikendica

Na teritoriji Crne Gore izgrađeno je 100.000 nelegalnih objekata, koji su uglavnom skoncentrisani u malim i srednjim naseljima u okolini gradskih područja - saopšteno je Pobjedi iz Uprave za nekretnine.
Srpski državljani vlasnici 20.000 nelegalnih vikendica
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o nezvaničnim podacima koji proizilaze iz činjenice da znatan broj neformalnih objekata nije upisan u katastar nepokretnosti, odnosno da ih je mnogo više nego što to pokazuju zvanični podaci te uprave.

Na taj problem ukazao je i predsjednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba Radivoje Rašović, koji je za Pobjedu govorio i o nelegalnim objektima čiji su vlasnici srpski državljani.

- U Crnoj Gori ima više od 20.000 nelegalizovanih vikendica čiji su vlasnici državljani Srbije. Srpsko-crnogorski poslovni klub je upriličio nekoliko sastanaka povodom toga, a sa predsjednicima opština sa Crnogorskog primorja pokušali smo da pronađemo rješenje. Predložili smo da srpski državljani koji imaju neformalne objekte plate obaveze državi, a da im opština obezbijedi komunalne usluge – kazao je Rašović.

Prema podacima Uprave za nekretnine, znatan je broj stranih lica upisanih kao vlasnici nelegalnih objekata. Samo na Crnogorskom primorju evidentirano ih je 1.100. Ovi podaci odnose se na građane i procjenjuje se da je učešće stranaca mnogo veće s obzirom da su registrovali preduzeća u našoj zemlji, koja su vlasnici zemljišta i objekata. (Foto: Dan)

Portal Analitika