Društvo

Održana konferencija Udruženja preduzetnica “Moć žene“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo je konferenciju “Moć žene” povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva. Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović otvorio je današnju konferenciju zatim prisutnim zvanicama obratili su se i ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Niazi Tanilir i v.d. otpravnika poslova ambasade SAD Biks Aliu.
Održana konferencija Udruženja preduzetnica “Moć žene“
Portal AnalitikaIzvor

 Numanović je, čestitavši preduzetnicama ovaj praznik, poručio da ukoliko zaista želimo da vodimo računa o principu rodne ravnopravnosti, onda je moramo uvrstiti na vrijeme u planove ključnih razvojnih aspekata.

“Žene treba da imaju mogućnosti da rade na jačanju svog integriteta i prepoznaju svoje talente i potencijal ostvarene u praktičnoj primjeni. Integrišući sebe u punom smislu u društvo kojem pripada, ostvarujući se na poslovnom i ličnom planu, žena dobija svoj puni smisao bitisanja”, poručio je Numanović.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir ukazao je na značaj žena na odlučujućim mjestima u privredi, navodeći primjere svoje zemlje u kojoj je porast njihove zastupljenosti doprinio dinamičnijem rastu.

"Zato bi vlade trebalo da daju podršku razvoju ženskog preduzetništva i njihovoj većoj zastupljenosti, onako kako to čine kada je riječ o državnim institucijama", ocijenio je Tanilir.

Otpravnik poslova ambasade SAD Aliu je rekao da će preduzetnici u Crnoj Gori imati vodeću ulogu u donošenju prosperiteta i održivog razvoja u zemlji koja se približava članstvu u NATO-u i Evropskoj Uniji ističući da pametne, kreativne i inovativne preduzetnice mogu i treba da vode naprijed.

Govorinici su nakon uvodnog djela imali priliku da dodjele  nagrade najboljim preduzetnicama, što posebno daje notu ovoj manifestaciji, podsticaj i priznanje ženskom preduzetništvu.

Ovaj dan je naime obilježen na način kako se   od 2001.godine slavi svugje u svijetu i to treći petak mjeseca maja, nagrade su dodjeljene u sledjećim kategorija; Dušici Babić, vlasnici  ”OPTIKA BABIĆ” D.O.O iz Podgorice “za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti pokretanja sopstvenog biznisa; Biljani Pejović Načelnici Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava “za doprinos u promociji ženskog preduzetništva Crne Gore na međunarodnom planu”; Velida Hodžić vlasnici ,,EKO NOVA,, D.O.O. iz Rožaja “za posticaj ženskog preduzetništva na sjeveru Crne Gore” i Milki Stojanović-Šćepanović, predsjednici ,,UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA BIJELO POLJE I MOJKOVAC,, iz Bijelog Polja “za doprinos afirmacije i poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa nevladinog sektora kroz socijalne inovacije i društveno preduzetništvo” i  Aldijani Adžimuhović vlasnici  "RAZA&PIME" iz Podgorice ,,za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti edukacija”.

U okviru manifestacije održana je panel diskusija žena parlamentarki regiona  kako one vide žensko preduzetništvo. Govorilo se o jačanju i umrežavanju žena regiona, alternative i povezivanja tržišta, dobrim primjerima i praksama preduzetništva i jačanje kapaciteta poslovnih organizacija koje se bave ženskim preduzetništvom i koji su to izazovi ženskog preduzetništva.

O stanju ženskog preduzetništva govorile su Zdenka Lončar, Pomoćnica minstra preduzetištva i zanatstva Hrvatske, Marija Obradović Poslanica Narodne skupštine Srbije, Emilija Redžepi Poslanica Skupštine Kosova, Nada Drobnjak Predsjednica - Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Konferencija je  imao B2B sastanke uz podršku Enterprise Europe Network Montenegro, gdje su imali priliku da  razgovaraju svi  učesnici pored navedenih tema, i o ostalim interesantnim temama,  preduzetništvu žena u zemljama regiona, podršci civilnog sektora ženskom preduzetništvu, mogućnostima umrežavanja žena preduzetica regiona, budućim zajedničkim projektima, povezivanje organizacija na regionalnom nivou i mnogim drugim pitanjima koja se odnose na ekonomske preduslove unapređenja preduzetništva generalno.

Predsjednica udruženja nakon sastanaka napomenula je da će se u okviru Sajma ženskog preduzetništva  na Jadranskom sajmu od 22-24. oktobra 2015. godine instalirati platform za B2B sastanke u organizaciji EEN Montenegro. Takođe napomenula je  da Freja Forum ove godine održava u Prištini gdje će se okupiti zemlje zapadnog Balkana i Turske

Zatim panel diskusija institucije koje podržavaju žensko preduzetništvo kroz programe i aktivnosti koje nude preduzetnicama u Crnoj Gori i redionu, Đorđe Đokić Jadranski sajam Budva, Nikolina Perović Filipović Evropska banka za obnovu i razvoj, Ljilja Belada Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Mirjana Marković Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore.

Udruženje preduzetnica je prepoznato po promociji evropskih vrijednosti i na ovom skupu se govorilo o takmičenju “Preduzeće koje podržava porodicu u jugoistočnoj Evropi“ gdje se kandidovala 20 preduzeća. Prezentaciju povodom toga imala su pobjednička P.U. ALFA TON LEKIC2013 i preduzeća i 8 RED D 2014 godine. Konkurs je otvoren do 31 maja, a priliku da se danas predstave imale su kompanije „SPIN“, „MONTENOMAKS CONTROL I LOGISTICS“ i “ELKO TIM“.Gdje su se promovisale preduzetničke aktivnosti preduzeća: pomoć zaposlenima, odgovornost prema zaposlenima, imidž preduzeća, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, dozirano radno vrijeme povratka porodilje sa odsustva, edukacija zaposlenih,  klizno vreme (fleksibilni početak i kraj radnog vremena),  Job-sharing (dve osobe dijele jedno radno mjesto) itd.

Moće žene podržali su Jadranski sajma Budva i organizacija Spirit Art Montenegro, Crnogorske Komercijalne Banka AD Podgorica, member of OTP Group, i “PRIJATELJICE DOGAĐAJA”,   da bi preduzeće iz Crne Gore moglo učestvovati na nivou zemalja Jugoistočne evrope kroz projekat Zapadni balkan, koji podržava internacionalne događaje.

Portal Analitika