Crna hronika

Pet lica osumnjičeno da je oštetilo povjerioce i državni budžet za skoro 1.400.000 eura

Službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su juče podnijeli krivične prijave protiv ukupno pet lica – četiri fizička i jednog pravnog lica, zbog sumnje da su krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta oštetili povjerioce i budžet države za ukupan iznos od skoro 1.400.000 eura (tačnije, 1.389.958,38 eura).
Pet lica osumnjičeno da je oštetilo povjerioce i državni budžet za skoro 1.400.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Službenici ovog Odsjeka su, u saradnji sa Poreskom upravom podnijeli krivične prijave Osnovnom državnom tužiocu u Ulcinju protiv: Dž.C. (58) iz Ulcinja, suosnivača firme „Primus Electronics“ d.o.o. Ulcinj, D.C. (53) iz Ulcinja, suosnivača i izvršnog direktora firme „Primus Electronics“ d.o.o. Ulcinj, i pravnog lica  „Primus Electronics“ d.o.o. Ulcinj, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u sticaju sa KD prouzrokovanje lažnog stečaja i u sticaju sa KD zloupotreba ovlašćenja u privredi, i E.R. (48) iz Podgorice, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja u sticanju sa KD prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja i u sticaju sa KD zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

-Sumnja se da su DŽ.C. i D.C. počinili navedena krivična djela tokom 2013. i 2014. godine, uz upotrebu pomenutog pravnog lica – firme „Primus Electronics“. Naime, Dž.C. je, kako se sumnja, u svojstvu fizičkog lica otuđio robu ove firme na način što je mimo legalnih tokova robu prodao na crnom tržištu, čime je stvorio privid nelikvidnosti firme. Na taj način je, uvećanjem dužničke osnove ovog pravnog lica, sumnja se, stvorio uslove D.C. da kao izvršni direktor ove firme nadležnom organu podnese zahtjev za pokretanje stečaja, a sve u namjeri izbjegavanja namirenja obaveza prema povjeriocima i plaćanja poreza i doprinosa i drugih propisanih dažbina prema državi, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Osumnjičena tri lica su time, kako se sumnja, oštetila povjerioce i državu za ukupan iznos od 985.754,06 eura, u kojem iznosu su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a što je i iznos vrijednosti robe firme čiji je faktički manjak koji je tokom obrade predmeta utvrđen popisom a koja je knjigovodstvu firme bila zavedena kao postojeća.

-Osumnjičena E.R. je, kako se sumnja, koristeći svoje stručno znanje iz odgovarajuće oblasti, počinila krivična djela koja joj se krivičnom prijavom stavljaju na teret tako što je, iako je znala ili morala znati da su pomenuta tri osumnjičena lica zloupotrebom prouzrokovala lažni stečaj, u ime i za račun izvršnog direktora ove frime, D.C, nadležnom organu podnijela zahtjev za pokretanje stečaja u ovom pravnom licu, dodaje se u saopštenju.

Službenici ovog Odsjeka su Osnovnom državnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu i protiv L.P. (44), ukrajinske državljanke sa boravkom u Budvi, izvršnog direktora firme „Allianz Stroy“ d.o.o. Budva, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa.  

Sumnja se da je L.P. počinila krivično djelo tako što je izbjegla prijavljivanje nadležnim organima poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 337.535,32 eura i poreza na dobit u iznosu od 66.669 eura, što ukupno iznosi 404.204,32 eura.

Portal Analitika