Kultura

Dva Biltena Mjeseca poštovanja džeza u susret koncertu Žaka Švarc-Bara

Bilten Mjeseca poštovanja džeza - JAM u Crnoj Gori način je da se podsjetimo na prethodna izdanja ove manifestacije, ali ujedno prilika da na jednom mjestu pročitate interesantne intervjue i tekstove koji govore, prije svega, o džez sceni u Crnoj Gori, kazala je direktorica Džez art asocijacije (Jazz Art) Maja Popović.
Dva Biltena Mjeseca poštovanja džeza u susret koncertu Žaka Švarc-Bara
Portal AnalitikaIzvor

Ona je danas predstavila Bilten JAM-a za prethodne dvije godine i osvrnula se na ključne džez događaje i koncerte tokom 2013. i 2014. godine u Crnoj Gori, regionu, ali i mnogo šire.

- JAM je prošle godine bio u znaku susreta istoka i džeza, kako je i bio slogan manifestacije. Tako u novom broju biltena, pored ostalih, možete naći intrevjue sa umjetnicima iz Turske, Njemačke i Crne Gore. U njemu smo predstavili i džez umjetnike koji su nastupali tokom godine, ne samo u okviru mjeseca poštovanja džeza, kao što su Bojan Zulfikarpašić i Gej Adegbalola. Naročito su vrijedni tekstovi rumunskog džez kritičara Virdžila Mihaiua, poput "Širenja džeza na istok u savremenom svijetu" koji je objavljen na engleskom i crnogorskom jeziku - istakla je Popović.

Ona je podsjetila da su među redovnim saradnicima biltea i autori iz Srbije i Hrvatske. Tako je Vojislav Pantić pisao o Beogradskom džez festivalu, odlsku kontrabasiste Miše Blama, radu njujorškog pijaniste Vidžaja Ajera i čuvenom Vojislavu Simiću. Vid Jeraj je, pak, iz Zagreba pisao o Ljubljanskom džez festivalu i Peteru Brecmanu, a svoje mjesto u biltenu imao je i novinar Nebojša Vujović koji je razgovarao sa Vasilom Hadžimanovim.

- Bilten JAM-a treba da prodiži trajanje ove manifestacije i da arhivira sve što se dešavalo na džez sceni protekle godine - potcrtala je inicijatorka obilježavanja Mjeseca poštovanja džeza u Crno Gori.

Ona je, pak, kazala da je časopis sa materijalima iz 2013. godine urađen sa nešto drugačijom koncepcijom, iako su autori tekstova praktično isti. Takođe, ovaj bilten je bio zaokružen tek krajem prošle godine, pa su odlučili da ga predstave sada, istovremeno sa izdanjem za 2014. godinu. Oba izdanja štampana su uz pomoć Američke ambasade u Podgorici.

- Ovaj osmi broj biltena posebno mi je drag zbog fotografija, intervjua i napisa o Hadžimanovu, Blamu, Zulfikarpašiću, ali i zbog teksta Luke Miloševića "Indija i džez" u kome govori o uticaju indijske muzike na džez i o džezu u toj dalekoj zemlji - kazao je Nebojša Vujović nadahnuto govoreći o sadržaju Biltena JAM-a za 2014. godinu.

Na kraju, Popović je najavila naredni džez koncert u podgoričkom KIC-u "Budo Tomović" koji će 21. juna, na Međunarodni dan muzike prirediti Žak Švarc-Bar. Ovaj svjetski poznati saksofonista koji živi i radi u Njujorku sa svojim novim ansamblom prirediće publici muzičko putovanje na Haiti, ka korjenima džeza u toj ostrvskoj zemlji.

K.J.

Portal Analitika