Abiznis

VUJOVIĆ: MDI prodat po zakonu

Postupak javnog tendera za prodaju 100% ukupnog kapitala društva "Montenegro defence industry" doo – Podgorica je sproveden u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede i Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera, Zakonom o stranim investicijama i drugim primjenjivim propisima. Nakon sprovođenja predviđene procedure i uspješnog okončanja pregovora potpisan je Ugovor o prodaji udjela Vlade Crne Gore u D.O.O. ''Montenegro Defence Industry'' Podgorica, sa predstavnicima jedinog ponuđača na tender, konzorcijuma kompanija „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD iz Izraela i „CPR-Impex'' iz Republike Srbije, saopštio je predsjednik Tnderske komisije Branko Vujović.
VUJOVIĆ: MDI prodat po zakonu
Portal AnalitikaIzvor

Tvrdnje iz  prijave MANS-a da je  važećim Zakonom propisano da „Strani investitor može  samo sa domaćim pravnim ili fizičkim licem osnovati privredno društvo za proizvodnju i promet  naoružanja i vojne opreme ... ne može imati udio veći od  49% akcionarskog kapitala„  su neutemeljene  i netačne su . Naime,  danom stupanja na snagu Zakona o stranim investicijama  prestao je da važi ranij Zakon o stranim ulaganjima, a  Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o stranim investicijama,  koji je  na snazi , navedene odredbe su izmijenjene  i važeće odredbe člana 7  glase:“  Strani investitor može ulagati sredstva u domaće privredno društvo, odnosno osnovati privredno društvo za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme.  Strani investitor može osnivati ili ulagati u privredno društvo iz stava 1 ovog člana samo na osnovu odobrenja organa državne uprave nadležnog za poslove spoljne trgovine“. Shodno citiranoj odredbi važećeg Zakon o stranim investicijama,  postupak  privatizacije  društva ''Montenegro Defence Industry'' je sproveden u skladu sa važećim Zakonom.

U cilju adekvatne informisanosti javnosti, prema zvaničnom ovjerenom i apostiliranom izvodu iz registra, koji je dat u prilogu, jedini vlasnik u kompaniji „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD„ je Shaked Agmon. Dakle Serge Muller, niti je pregovarao sa  Tenderskom komisijom, niti je vlasnik člana Konzorcijuma, niti je potipisnik Ugovora o kupoprodaji udijela u MDI.

Član konzorcijuma kompanija „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD „A.T.L. je kompanija iz Tel Aviva specijalizovana u oblasti odbrambene industrije i usluga vezanih za odbranu i bezbjednost sa filijalama u više zemalja uključujući i članice EU. Glavna orjentacija ATL je saradnja sa Vladinim agencijama i Mirovnim misijama UN u većem broju afričkih zemalja.ATL ima udio u fabrikama za proizvodnju ultra-lakih bespilotnih letjelica u Izraelu i snajperskih pušaka u Južnoj Africi.

„CPR-Impex'' se u poslednjih 10 godina razvio u jednog od vodećih izvoznika naoružanja i vojne opreme u Republici Srbiji, kako iz proizvodnje fabrika vojne industrije Srbije tako i sa stokova Vojske Srbije.CPR-Impex u svom vlasništvu ima i pogon za remont vojnih oklopnih sredstava „TEHNOREMONT'' u Temerinu sa 35 zaposlenih i jedina je privatna firma u Republici Srbiji registrovana za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, zaključio je Vujović.

Portal Analitika