Svijet

Porošenko: Borićemo se do posljednje kapi krvi

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ocijenio je da je sporazum iz Minska, koji velike sile prepoznaju kao jedini izlaz za sukob u Donbasu, samo "pseudo mir", za koji Ukrajina plaća viosku cijenu.
Porošenko: Borićemo se do posljednje kapi krvi
Portal AnalitikaIzvor

"Borićemo se do posljednje kapi krvi", kazao je Porošenko na početku intervjua za njemački TV kanal ZDF. On je dodao da će njegove snage sve učiniti da zaštite istočni ukrajinski grad Marijupolj od ruskog agresora.

On optužuje Rusiju za invaziju svoje zemlje, jer od početka sukoba podržava pobunjeničke snage samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk. Te tvrdnje ponavljaju, kao eho, SAD i NATO, ali do danas nijesu pružile čvrste dokaze, a s druge strane ruske vlasti negiraju optužbe.

Za sporazum iz Minska, velike sile, uključujući Rusiju i NATO smatarju da je jedini put prema miru u Ukrajini, jer poziva sve strane da se pridržavaju svih tačaka sporazuma, prenosi Raša tudej.

I pored oštrih kritika Sporazuma iz Minska, Porošenko je kasnije u intervjuu, dodao da mu je i dalje posvećen, jer je vidio da nema vojnih rješenja. Prema njegovim riječima, od razgovora u Minsku u februaru, poginula su 83 vojnika.

Tokom intervjua, Porošenko se odrekao ranije izjave u kojoj je obećao da će osloboditi aerodrom u Donjecku. "Savjetujem vam da ne čitate ruske novine. One su jedini izvor gdje možete pronaći takve gluposti," rekao je on za ZDF, a preneo RT.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika