Abiznis

CTU: Odluka Vlade dobra, hitno u reforme

Odluka Vlade da do 1. novembra odgodi primjenu novog Zakona o strancima je dobra, ali ostavlja veliku obavezu kako izvršnoj vlasti tako i turističkim radnicima, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.
CTU: Odluka Vlade dobra, hitno u reforme
Portal AnalitikaIzvor

On je za Radio Crne Gore kazao da Vlada mora pod hitno krenuti u reformu obrazovanja, jer, kako tvrdi, ljudi koju dobijaju diplome moraju tokom školovanja steći i određene vještine, kako bi bili od prvog da sposobni za rad.

Radulović tvrdi da postoje zablude kada je riječ o pojedinim profesijama, u pogledu prakse tokom školovanja.

„Često se čuje što treba konobaru- samo da nosi tacnu. To nije tačno. Konobar da bi bio dobar u poslu, i da bi donio zaradu gazdu, osim te prakse mora da govori bar dva do tri jezika, da poznaje sve ribe iz Jadranskog mora, da zna sva vina i tako dalje. Za sve to su potrebne dvije do tri godine rada. Kada stekne sve to takvog konobara će svuda u svijetu da prime, a ako je dobro obučen pored plate će dobiti i mnogo bakšiša“,

Radulović je dodao da se u narednom periodu toj temi svi moraju ozbiljnije posvetiti.

„Svi moramo da omogućimo građanima koji žele da rade u turizmu da postanu kompetentni za obavljanje tih poslova i da moraju da ostvare ono što poslodavac očekuje od njih“, poručio je Radulović.

Podsjećamo da je Vlada na jučerašnjoj sjednici odlučila a da se primjena Zakona o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila ove godine, odgodi do jeseni, odnosno 1. novembra.

"Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone, koja je uslovljena eksternim razlozima“, kazali su iz izvršne vlasti. (Portal RTCG)

Portal Analitika