Društvo

Romkinje sa Konika posjetile Bar

Pripadnice romske populacije iz Kampa Konik posjetile su crnogorsko primorje u okviru jednodnevnog izleta u gradu pod Rumijom.
Romkinje sa Konika posjetile Bar
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oko 35 žena, redovnih posjetiteljki radionica Porodičnog centra, koje Crveni krst Crne Gore CKCG organizuje za žene, buduće majke i bake, obišlo je Bar, a u okviru jednodnevne posjete, imale su priliku da vide i Luku Bar, prošetaju obalom, posjete Dvorac kralja Nikole i obiđu zidine Starog grada.

"Žene, koje zaista uživaju u ovim organizovanim posjetama, po prvi put, imaju priliku da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore i posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje. Ove posjete, kojih će u narednom periodu biti još više, organizovane su kroz projekat "Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE lica iz Kampova Konik, faza II“, za koji je sredstva obezbijedila Evropska komisija EK", saopšteno je iz CKCG-a.

Žene će u junu posjetiti Ivanova korita i Mauzolej na Lovćenu, dok je za jul planirana posjeta Biogradskoj gori i jezeru.

"Kroz ovakve aktivnosti, žene imaju i priliku da se druže međusobno, ali i sa pripadnicama neromske populacije iz okoline Konika. Kako bi se socijalizovale i zbližile sa stanovnicama ostalih podgoričkih naselja, ovakve aktivnosti će u narednom periodu biti češće organizovane. Naime, u okviru planiranog rehabilitacionog boravka u Sutomoru od 21. do 24. maja, Romkinje iz Kampova Konik će organizovati radionice u saradnji sa ženama neromske populacije iz okolnih naselja", navedeno je u saopštenju-

Nakon izleta, žene Romkinje su dale doprinos i obilježavanju Nedjelje Crvenog krsta, u okviru koje su pripremile izložbu odjevnih komada, koje su predstavile na Trgu Republike u Podgorici.

Portal Analitika