Politika

PEKOVIĆ: Napade na novinare treba tretirati kao napade na službena lica

Portparol Demokratske Crne Gore Anđela Peković kazala je u izjavi za Portal Analitika da napade na novinare treba tretirati kao napade na službena lica. Peković je istakla da sama činjenica da se novinari bave jednom vrstom javnog posla, povlači za sobom i neophodnost njihove krivično-pravne zaštite.
PEKOVIĆ: Napade na novinare treba tretirati kao napade na službena lica
Portal AnalitikaIzvor

- Tako bi se riješio očigledan problem bezbjednosti novinara i povećao stepen zaštite od učestalih brutalnih napada i burnih reakcija na javno napisanu riječ. Kod nas se itekako osjeća povećana neprijateljska retorika od strane vrha vlasti, kao i fizičko uznemiravanje nezavisnih novinara, što nam pokazuju skoriji primjeri napada na novinare nezavisnog medija "Vijesti", kao i napad na novinarku "Dnevnih Novina", koji su samo  dva primjera u nizu sličnih slučajeva, a da ne govorimo o nerasvijetljenom ubistvu, već više od decenije, glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina "Dan" - rekla je Peković za Portal Analitika.

Ona isitče da su pojačano ograničenje protoka informacija i postojanje prijetnji po život novinara postali su svakodnevna stvar.

- Možda bi naša vlast trebalo da slijedi primjer De Gola, koji je, u svečanim prilikama uvijek pozivao one novinare koji su mu ukazivali na pogrešne poteze,  jer su ga tako učinili mudrijim političarom. Jer je suština svake demokratske vlasti podsticanje slobodnog novinarstva, a ne sputavanje istog.  Stoga, Demokratska Crna Gora, čija sam portparolka,  smatra da napad na novinare treba tretirati kao napad na službeno lice, jer napad na javnu riječ ne samo što ima specifičnu težinum već pokazuje i koliki je stepen poštovanja ljudskih prava i sloboda u jednom društvu - istakla je Peković.

Zbog pravnih dilema, koje su, kako naglašava, vrlo opravdane, imajući u vidu da dužnosti i odgovornosti službenih lica i novinara ne mogu i ne smiju biti iste.

- U našem sveobuhvatnom programu se ostavlja još jedna opcija, koja bi trebalo da obezbijedi sigurniji ambijent u kome će novinari živjeti i raditi – uvođenje novih krivičnih djela u naš Kivični zakonik  radi prevencije napada na novinare - navodi porparolka Demokrata.

Ona napominje da su među osnovnim principima profesionalnog i slobodnog novinarstva istinitost i objektivnost informacija.

- Zato o ljudima koji učestvuju u političkom i društvenom životu, koji su izloženi sudu javnosti, treba pisati objektivno, a ne sa namjerom da se iz ovih, ili onih razloga, ili možda zbog nečijih interesa javno diskredituju i proglase onim što oni nijesu - kazala je Peković.

Govoreći o medijskim napadima kojima je bio izložen lider Demokrata Aleksa Bečić, Peković ističe da su ti "brutalni napadi  imali za cilj da poljuljaju popularnost Bečića".

- Ti napadi dolaze iz iste kuhinje, kao i svi oni napadi koji su bili upereni protiv ljudi koji se zalažu za vladavinu prava, slobodu misli i izražavanja i ukupnu demokratizaciju crnogorskog društva. Stoga, smatram da treba poboljšati zakonske mjere zaštite od uvrede i klevete, ali naravno, da se time ne ograniči i slobodna misao i slobodna riječ - poručila je Peković.

Portal Analitika