Turizam

IVANČEVIĆ: Zakon o strancima već nanio štetu, odlaganje iznuđeno u posljednji čas

Predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Dragan Ivančević, kazao je da je dosadašnjom primjenom Zakona o strancima već nanijeta šteta turističkoj sezoni, te da je odluka o odlaganju primjene zakona do 1. novembra donijeta u posljednji čas kako bi se, kako je rekao, spasilo što se spasiti može.
IVANČEVIĆ: Zakon o strancima već nanio štetu, odlaganje iznuđeno u posljednji čas
Portal AnalitikaIzvor

Vladinu odluku o odlaganju primjene Zakona o strancima Ivančević smatra iznuđenom, ali vrlo razumnom.

„Zakon u čiju izradu nijesu bili uključeni turistički i ugostiteljski radnici, a koji je počeo da se primijenjuje 1. aprila, već je nanio veliku štetu ljetnjoj turističkoj sezoni i onemogućio da se na efikasan i kvalitetan način pripremi sezona kroz obezbjeđivanje kvalitetnih operativaca. Profesionalizam i razum su ipak preovladali jedan volonterizam i populizam koji je pratio donošenje i sproveđenje zakona. Dobro je što nam je omogućeno da kako-tako završimo ovu sezonu, da radimo u punom kapacitetu, da proizvedemo kvalitet koji se od nas očekuje i da projektujemo jednu bolju i kvalitetniju 2016. godinu“, istakao je Ivančević za Portal Analitika.

On je naglasio da je veoma važno da se poslije 1. novembra, kada se zakon ponovo aktivira, dogovori način na koji će se ta važna oblast urediti u budućnosti, tako što se, kako je kazao, neće onemogućavati normalno funkcionisanje turističke privrede.

„Ne može se jednom administrativnom mjerom urediti nešto što je pogrešno rađeno preko 50 godina. Nadamo se da će oni koji donose i sprovode zakone imati dovoljno razumijevanja za oblast koju smo projektovali kao prioritetnu, jer je potrebno stvoriti ambijent u kojem će ta oblast mnogo efikasnije raditi“, poručio je Ivančević.

Portal Analitika