Abiznis

Nakon izgradnje autoputa Bar-Boljare do Kolašina za 25 minuta

Pripremni radovi za najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, autoput Bar-Boljare, počeli su u ponedjeljak. Tako je i zvanično otpočeo period od četiri godine predviđen za izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo.
Nakon izgradnje autoputa Bar-Boljare do Kolašina za 25 minuta
Portal AnalitikaIzvor

Bez velike pompe, medijske pažnje i presijecanja vrpca, u ponedjeljak je zvanično krenuo u realizaciju najveći i najsloženiji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore.

Poučeni iskustvom iz 2009. godine, kada su premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije označili početak gradnje autoputa Bar-Boljare, a koji nije ni započet zbog finansijskih problema izvođača radova, iz crnogorske Vlade su odlučili da ne ponove istu grešku. Ovoga puta nije bilo presijecanja vrpce, već se od prvog dana krenulo sa pripremama za velike radove.

Autoput Bar-Boljare je najsloženiji građevinski projekat u istoriji Crne Gore. Ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara, a prioritetna i najteža dionica na kojoj će se najprije i najviše raditi je Smokovac-Mateševo, dužine 41 kilometar, od čega će 17 kilometara biti tuneli, tri kilometra mostovi i dva kilometra vijadukti.

Autoput će povezati južni i centralni dio Crne Gore sa sjeverom države, a takođe će povezati Crnu Goru i Srbiju. Radovi su povjereni kineskim kompanijama CCCC i CRBC, koje će za 809,58 miliona eura izgraditi dionicu Smokovac-Mateševo. Planirano je da prva dionica bude završena za četiri godine. 

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na 25 minuta.

Crna Gora je jedina država u regionu koja nema ni kilometar autoputa. Nakon izgradnje prve dionice od Smokovca do Mateševa, biće to početak ekonomskog razvoja Crne Gore, uvjeren je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivan Brajović.

“Izgradnja prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, trajaće četiri godine. Ovaj dan će ući u našu istoriju, poput nekih drugih majskih dana, jer označava početak izgradnje prvih kilometara autoputa u Crnoj Gori. On će označiti prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja", kazao je Brajović. On je napomenuo da je ugovorom predviđeno da za 48 mjeseci bude završena prva dionica autoputa.

U naselju Moračica, gdje se izvode pripremni radovi, sve je spremno za montiranje kućica u kojima će biti smješteni kineski radnici. Zaposleni na gradilištu nisu bili raspoložni za razgovor s novinarima, ističući da za svaki kontakt moraju dobiti odobrenje nadležnih.  U jeku radova, kako se procjenjuje, biće zaposleno oko 4.000 ljudi, a 30 odsto biće domaći resursi.

U toku je ravnjanje terena, nakon čega će početi izgradnja mosta. Radovi će se odvijati u tri etape i to na najzahtjevnijim mjestima. Najveća pažnja biće posvećena najzahtjevnijem poduhvatu, odnosno izgradnji mosta Moračica, dugog kilometar, čiji će glavni stub od 180 metara oboriti rekord po visini na Balkanu.

Anadolija, rtcg.me

Portal Analitika