Abiznis

EBRD pomaže Grčku sa 500 miliona EUR

Grčka je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala petogodišnji investicioni sporazum vrijedan do 500 miliona EUR godišnje.
EBRD pomaže Grčku sa 500 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

„Sporazum bi mogao značajno da doprinese ekonomskom oporavku zemlje“, saopštilo je grčko Ministarstvo privrede.

Iz Ministarstva su dodali da će sporazum povećati mogućnosti finansiranja grčkih preduzeća, posebno malih i srednjih, koja su najteže pogođena ekonomskom krizom u zemlji, prenosi Tanjug.

Sporazum je potpisan na godišnjem sastanku EBRD u Gruziji, a odobrili su ga akcionari banke u martu.

Odluka EBRD da počne da pruža zajmove Grčkoj dolazi nakon višegodišnje debate u banci u vezi toga da li se članica jedne od najuspješnijih monetarnih unija u svijetu uklapa u moto banke da pomaže zemljama u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji.

Predsjednik EBRD Suma Chakrabarti očekuje da će prvi projekti u Grčkoj biti pokrenuti u narednim mjesecima, dodajući ipak da bi izlazak Grčke iz eurozone zakomplikovao stvari.

EBRD u okviru nove ekonomske prognoze navodi da bi neuspjeh Grčke u postizanju dogovora sa kreditorima mogao da gurne tu zemlju u novu duboku recesiju, ugrozivši perspektive rasta u regionu centralne Evrope.

U izvještaju se navodi da bi privreda Grčke, koja je prošle godine registrovala rast od 0,8 odsto, trebalo da u ovoj godini ima nulti rast, a u narednoj rast od dva odsto, pod uslovom da Atina postigne sporazum sa ostalim članicama eurozone i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o odblokiranju isplate preostale tranše kredita pomoći vrijedne 7,2 milijarde EUR.

Portal Analitika