Politika

Gegaj: Crna Gora nije plodno tlo za terorizam

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj uvjeren je da dešavanja u Makedoniji neće imati reperkusije na Crnu Goru jer su, kako je naveo, rezultati na polju evroatlantskih integracija garant bezbjednosti i sigurnosti njenih građana. Gegaj je u razgovoru za Pobjedu kazao da sa indignacijom odbacuje tvrdnje pojedinih domaćin opozicionih političara koji su ocijenili da će Crna Gora biti sljedeća adresa nemira na Balkanu.
Gegaj: Crna Gora nije plodno tlo za terorizam
Portal AnalitikaIzvor

- Kao i Koče Danaja iz Albanije koji je specijalizovan za širenje straha u regionu. Dakle, uvje­ren sam da Crna Gora neće imati reperkusije, jer je i u mnogo težim vremenima po­ložila ispit sa najvećom mogu­ćom ocjenom o harmoničnom i tolerantnom životu različitih naroda i nacija. Svi mi znamo da je Crna Gora vratila svoju nezavisnost bez prolivene kr­vi, kao i to da je jedina republi­ka bivše Jugoslavije u kojoj se 90-ih godina nije ratovalo - ka­zao je Gegaj Pobjedi. On je ocijenio da su ideje proši­renja i pomjeranja granica i koncepti velikih država naBal-kanu dio retrogradne politike iz prošlosti.

- Živimo u vremenu kada bal­kanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim ne­ma nacionalne države na Bal­kanu. Teze o pomjeranju gra­nica su opasne i dovode do ludila koje je region doživio 90-ih godina. Takvim dušebrižnicima moram saopštiti da je Crna Gora u to vrijeme čuva­la mir i dala primjer svima da nacionalna šarolika država ni­je smetnja za razvoj, već resurs koji doprinosi bržem i efika­snom razvoju. Crna Gora nikada nije bila, niti će biti pogodno tlo za širenje i djelovanje tero­rizma - poručio je on. Gegaj je podsjetio da su evroatlantske integracije politički prioriteti Crne Gore i da naša država danas gradi odlične od­nose sa svim državamau regio­nu.

- Takođe, od svih zvaničnika međunarodne zajednice mo­žemo čuti da je Crna Gora naj­više napredovala od svih drža­va Zapadnog Balkana i da je lider evropskih integracija. Si­gurno da su za mir, stabilnost i bezbjednost građana Crne Go­re garant i rezultati koje smo postigli na polju evroatlantskih integracija. A oni su za svaku pohvalu. Zbog toga oče­kujemo da ćemo do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO - rekao je Gegaj. Dešavanja u Makedoniji, kako je dodao, mogu da posluže za razmišljanje onima koji se protive ulasku Crne Gore u NATO.

- Učlanjenjem u NATO Crna Gora dobija čvrstu sigurnost i bezbjednost. Jer biti neutra­lan i sam na Balkanu po meni je veoma rizično - zaključio je Gegaj.

Portal Analitika