Politika

NUHODŽIĆ: Virus terorizma u regionu može se prenijeti i na Crnu Goru

Teroristički napadi u regionu mogu imati refleksiju na Crnu Goru, ali mislim da dešavanja u Zvorniku i Kumanovu ne mogu imati uticaja na bezbjednost u našoj državi, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.
NUHODŽIĆ: Virus terorizma u regionu može se prenijeti i na Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Nuhodžić je u emisiji "U centar" na Televiziji Crne Gore rekao da moramo da budemo spremni da odgovorimo na opasnost od terorizma na Balkanu.

"Ovo što se dešava na Balkanu potvrda je da na ovom prostoru prošlost nikada ne prolazi, već da se ponavlja sa ratovima, idejama o velikim državnim projektima. I nakon 20 godina i dalje se javlja mržnja, nacionalna netrepeljivost, prisutan je i vjerski ekstremizam. Balkan hronično pati od nacionalnog romantizma", istakao je on.

Nuhodžić je istakao da je Crna Gora bezbjedna, ali da interna ne znači apsolutnu i punu bezbjednost.

"Virus terorističkih dešavanja u regionu može se prenijeti i na Crnu Goru", upozorava Nuhodžić.

On je istakao da su crnogorske bezbjednosne službe vršile procjenu mogućih uticaja dešavanja u regionu.

"Kroz redovan izvještaj razmatramo sve opasnosti koje mogu uticati na teritorijalni integritet države. Na ovim prostorima dovoljna je jedna pojava da izazove nemire. To što se dešava u Kumanovu i Zvorniku pogrijava nacionalne strasti", naglasio je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, postoje podrške sa strane određenim nacionalističkim idejama u Crnoj Gori koje se manifestuju kroz nacionalizam ili vjerski ektremizam, ali ističe da te pojave trenutno ne ugrožavaju bezbjednost.

Uslov za bezbjednost na Balkanu su, smatra on, integracije. Dodaje da su za stanje u BiH i Makedonije najodgovornije političke elite, tj. oni koji kreiraju vlast u tim državama.

"Ovi problemi se mogu rješavati kroz usvajanje evropskih standarda. Zemlje regiona moraju učini sve da dostignu evropske standarde i budu dio NATO porodice. Sa druge strane, EU treba da ima inicijativnost prema problemima koji se rađaju i postoje na Balkanu. Takođe, mora posvetiti značajniju pažnju kako bi Balkan postao dio EU", kazao je Nuhodžić.

Portal Analitika