Društvo

UCG: Na Filozofskom fakultetu nije ukinuto nijedno radno mjesto

Javnost je skoro svakodnevno zasuta pamfletskim obraćanjima sa Filozofskog fakulteta, a danas i kvalifikacijama o hajci na Filozofski fakultet. UCG se prvi put javno oglašava ovim povodom. Nedopustivo je da se iz samog Univerziteta doprinosi ispraznom senzacionalizmu, politikantstvu i vulgarizovanju medijske javnosti, navodi se u reagovanju Rektorata Univerziteta Crne Gore, dostavljenom Portalu Analitika.
UCG: Na Filozofskom fakultetu nije ukinuto nijedno radno mjesto
Portal AnalitikaIzvor

"Problemi na Univerzitetu nesumnjivo postoje. Nakon više mjeseci analize, uprava UCG je donijela dokument o smjernicama reorganizacije i strateškog razvojaUniverziteta, pa i opsežne reorganizacije i reformi na Filozofskom fakultetu.  Umjesto da na Fakultetu preduzimamo konstruktivne mjere da otklonimo probleme i hrabro iskoračimo u modernizaciju i dostizanje međunarodnih standarda u nauci i nastavi, generišu se novi problemi i stvara neproduktivan, retrogradni ambijent sa očiglednim primjesama politikantstva. No, ne bez razloga, javnost je upoznata sa brojnim problemima rada i upravljanja na Filozofskom fakultetu, naročito u pogledu kvaliteta nastave i višegodišnjeg spornog finansijskog poslovanja, što su posebni upozoravajući faktori i predmet interesovanja državnih organa", navodi se u reagovanju.

Kako se ističe, "Filozofski fakultet, na kome nakon više od 40 godina razvoja moramo da angažujemo više od 40% gostujućih profesora, jedini je na kome postoji veliki broj zaposlenih koji imaju duple radne odnose, kao i onih koji mimo pravnih i etičkih normi, bez znanja Univerziteta kao poslodavca, rade na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, uz to dezinformišući javnost, kako bi ovo trebalo da bude poželjno kretanje profesorskog kadra u otvorenom prostoru obrazovanja".

-Neistinita je i manipulantska tvrdnja o navodnom masovnom otpuštanju doktora nauka sa Filozofskog fakulteta. Na Filozofskom fakultetu nije redukovano niti jedno radno mjesto, a na saradnička mjesta je sam Fakultet izabrao one koji ispunjavaju zakonske uslove. Ujedno, simptomatično je i zaprepašćujuće da kolege sa Filozofskog fakulteta tvrde da su diskriminisani u procesu izbora u akademska zvanja i obraćaju se organima UCG, pa i najširoj javnosti, zahtjevima da taj fakultet bude izuzet od savremenih akademskih standarda za napredovanje i sticanje doktorskih titula koji važe na iole ozbiljnim univerzitetima. Kada bi Univerzitet uvažavao ovako anahrone zahtjeve, proizveli bismo Filozofski fakultet drugog reda, koji bi trajno bio ispod nivoa drugih jedinica na UCG, kao i u odnosu na sve regionalne i međunarodne standarde. To svakako ne smije biti opredjeljenje UCG- naglašava se u reagovanju.

Rektorat insistira na poštovanju zakona i univerzitetskih propisa, dostizanju akademskih standarda, unapređenju nastavnog procesa, razvoju naučno-istraživačkog rada i vraćanju studenta Univerziteta Crne Gore u središte pažnje.

"Obrazovni sistemi su inertni i za promjene je potrebno dobro planirano vrijeme, sistematičnost u pristupu promjenama i pomno praćenje sprovedenog, kaže iskustvo razvijenih zemalja. U naš obrazovni sistem moraju biti vraćene mnoge vrijednosti  koje su preduslov za efikasne reforme. Svi sudionici u promjenama moraju razumjeti aktuelni trenutak i neophodnost reformi.

Saradnju, podršku  i odgovornost tražimo od svih u akademskoj zajednici, baš kao i od države kao osnivača, društvenih i privrednih činilaca i medijske zajednice", zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika