Region

MESIĆ: Rehabilitacija Mihailovića je pravosudni i politički skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, saopštio je bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Podgorice Stjepan Mesić.
MESIĆ: Rehabilitacija Mihailovića je pravosudni i politički skandal
Portal AnalitikaIzvor

"To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego direktno poricanje nepobitno utvrđenih istorijskih činjenica", ističe Mesić.

Kako je naveo, u regiji ovaj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice.

"On će nesumnjivo negativno uticati na započeti proces normalizovanja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabriće i pobornike istorijskog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele u zločinu izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike", navodi se u Mesićevom saopštenju.

Mesić očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitovati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Evropi, sazdanoj na temeljima antifašizma.

(SEEbiz)

Portal Analitika