Svijet

Fidel Kastro: Savez Rusije i Kine je garant svjetskog mira

Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro je povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom izjavio da su Rusija i Kina "moćni štit" globalne sigurnosti i mira.
Fidel Kastro: Savez Rusije i Kine je garant svjetskog mira
Portal AnalitikaIzvor

Kastro je u svom članku objavljenom u kubanskim novinama "Granma" napisao da "savez između dvije velike sile, Moskve i Pekinga, može zaustaviti opasne trendove u svijetu koji prijete opstanku čovječanstva".

"Snažni savez naroda Ruske Federacije i Kine se temelji na naprednoj nauci, jakoj vojsci i hrabrim vojnicima sposobnim da osiguraju opstanak čovječanstva", rekao je kubanski revolucionarni lider.

Fidel Kastro je pohvalio brata Raula i njegovu posjetu Moskvi  gdje je učestvovao u obilježavanju Dana pobjede i vojnoj paradi na Crvenom trgu 9. maja.

"Govoreći o 70. godišnjici pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, želim izraziti svoje najdublje divljenje herojskom sovjetskom narodu koji je ustao u odbranu čovječanstva. Više od dvadeset miliona sovjetskih građana je poginulo u ratu i oni su svoje živote dali za dobrobit cijelog čovječanstva ", napisao je Fidel Kastro .

Fidel Kastro je otišao sa dužnosti predsjednika Kube 2006. godine iz zdravstvenih razloga, od kada rijetko istupa u javnosti, ali kao urednik  povremeno piše analize i kolumne za novine, te privatno na razgovore prima strane državnike.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Portal Analitika