Svijet

MALEZIJA: Vraćeni brodovi sa emigrantima

Malezijske vlasti danas nijesu dozvolile da dva broda sa oko 600 emigranata pristanu na njenu obalu i vratile su ih nazad, saopštio je zvaničnik te države.
MALEZIJA: Vraćeni brodovi sa emigrantima
Portal AnalitikaIzvor

Brodovi su zaustavljeni u blizini ostrva Penang i Lankavi na sjeveru države i saopšteno im je da ne mogu da pristanu, prenosi AFP.

"Prošle noći, jedan brod je vraćen nakon što je ušao u malezijske vode kod Penanga, a drugi je spriječen da uđe u vode kod Lankavija", istakao je zvaničnik.

Malezija i Indonezija saopštile su da će zabraniti ulazak brodovima, koji prevoze emigrante iz Mjanmara i Bangladeša nakon što je nedavno izvučeno iz mora oko dvije hiljade emigranata, od kojih su neki uspjeli da doplivaju do obale.

Agencije za izbjeglice i zaštitu prava Ujedinjenih nacija izrazile su ogorčenje zbog takve politike dodajući da se vjeruje da je hiljadu muškaraca, žena i djece zaglavljeno na moru u lošim uslovima nakon što su policijske snage Tajlanda otkrile puteve za krijumčarenje.

Oni su upozorili da bi odbijanjem takvih brodova mogli da zapečate sudbinu siromašnih putnika, čiji su životi već ugroženi glađu i bolestima nakon nekoliko nedjelja provedenih na moru.

Neki od putnika koji su u pretrpanim brodovima, nakon tri mjeseca, stigli do obala Malezije, rekli su da su mnogi njihovi saputnici umrli tokom putovanja, a njihova tijela bačena su u more.

Portal Analitika