Region

SUBNOR Srbije: Rehabilitacija Draže Mihailovića sipanje soli na ranu

SUBNOR Srbije oštro kritikuje rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića ističući da to predstavlja prekrajanje istine i "sipanje soli na svježu ranu''. U tom udruženju, koje okuplja pretežno članove partizanskih jedinica i njihovih potomaka, smatraju i da je rehabilitacija Mihailovića pravno neutemeljena i zato neodrživa.
SUBNOR Srbije: Rehabilitacija Draže Mihailovića sipanje soli na ranu
Portal AnalitikaIzvor

SUBNOR navodi i da je sa zaprepašćenjem primio sudsku odluku o rehabilitaciji i da je "potezom sudskog pera drastično prekrojena istina".

"U isto vrijeme, izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobjeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske", navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da "rehabilitacija čelnika grupacije koja je od 1941. izbegavajući i, po pravilu, sarađujući sa okupatorskom soldateskom, palila čitava sela, silovala, pljačkala, kamom ubijala čak i dječicu u kolijevci,... predstavlja i novu odmazdu nad stotinama hiljada žrtava i njihovih potomaka".

"Rehabilitacija je posipanje soli na uvek svježu ranu, prst u oko sadašnjim susedima, ali i čitavom antifašističkom svijetu koji sa poštovanjem gleda na naš narod i neporecivo slavno mjesto isključivo partizanskih boraca u istoriji čovječanstva", tvrde članovi SUBNOR-a.

Pada li nekome u svijetu i pomisao da rehabilituje kolaborante, da li to čine Francuzi sa maršalom Petenom, Norvežani sa premijerom Kvislingom..., navodi se u saopštenju.

"Opasan, neshvatljiv presedan pravi se u ovoj nama jedinoj otadžbini", smatraju članovi SUBNOR-a i ističu da se time sije bez razloga i potrebe sjeme razdora.

Navodi se i da se time ukazuje slobodarskoj međunarodnoj zajednici da je Balkan područje u kojem se, po nečijoj volji i nalogu, bez dokaza mogu prekrajati istorija i istina.

SUBNOR , "sa više od 100.000 agilnih članova i uglednim učešćem u međunarodnim veteranskim organizacijama" ističe i da je veoma zabrinut zbog nastale situacije.

"Ta organizacija istovremeno naglašava i da "čvrsto vjeruje da je rehabilitacija bez osnova, pravno neutemeljena i čak netačna - (da osuđeni nije imao pravo na žalbu" i zbog toga ''neodrživa".

 

Tanjug

Portal Analitika