Region

Danas odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude saopštena odluka o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića Draže.
Danas odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića 2006. podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtjevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta građanska prava.

Postupak rehabilitacije je počeo 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja - prvi put se čekalo utvrđivanje dana strijeljanja Mihailovića, a drugi put je postupak zastao jer je Savez antifašista Srbije podnio krivične prijave protiv dva svjedoka zbog lažnog svjedočenja.

Rješenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946.

U Višem sudu u utorak su iznijete završne riječi, a pravni zastupnik predlagača rehabilitacije Zoran Živanović od sudskog veća zatražio je rehabilitaciju i da presudu Vojnog veća Vrhovnog suda Jugoslavije proglasi ništavom, "kao i sve njene pravne posljedice".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika